Praha 6 přijde o 60 milionů korun z dotací magistrátu

Městská část Praha 6 přijde v příštím roce o celou šestinu svého ročního rozpočtu. A v dalších letech zřejmě také. Důvodem je nový způsob přerozdělování finančních dotací magistrátem hlavního města. Praha 6 tak bude citelně ekonomicky poškozena. Rada městské části s tímto záměrem jednoznačně nesouhlasí.

Praha 6 příští rok dostane z dotací magistrátu 299 milionů korun. Letos přitom disponovala částkou 359 milionů korun. Připravovaný návrh dotace z rozpočtu hlavního města sníží příjmy Prahy 6 celkem o 60584000 korun oproti roku 2011.

„Takto drastické snížení rozpočtu Prahy 6 bude paralyzovat jakýkoli rozvoj městské části a negativně se odrazí i v realizaci významných, v mnoha případech i celopražských, akcí pro občany,“ obává se starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Městská část bude podle ní nucena omezit výdaje zejména do oprav chodníků, které jsou navíc majetkem města, také v oblasti školství a v oblasti veřejné zeleně bude nutné snížit rozsah a kvalitu dosavadní péče. „To je pro nás nepřijatelné. Rada městské části proto zcela po právu vyjadřuje velké rozhořčení nad takovýmto zásahem do rozpočtu,“ řekla starostka Kousalíková.

Nový model dotačních vztahů dodnes postrádá jakýkoli komentář, který by vysvětlil jeho účelovost. Hlavní město přitom na ničem neušetří. „Jde o pouhé přerozdělování dotací, celková dotační částka však zůstává stejná. Na rozdíl od větších městských částí jako je Praha 6, která přijde o více než 60 milionů korun, si přilepší ty menší,“ řekl tiskový mluvčí radnice Prahy 6 Jakub Hofmann.

Zatímco doposud o výši dotace rozhodovalo množství peněz, které městská část vybrala na daních od fyzických osob, novými ukazateli mají být například množství zeleně a komunikací, o které se městská část stará.

Předložený návrh dotačních programů tak popírá dnes fungující motivační prvek, že městské části dostávají dotaci ve vazbě nejen k počtu obyvatel či velikosti území, ale také k daňovým výnosům, které se v jejich působnosti vyberou. „Na území šesté městské části se totiž vybere nejvyšší daň z příjmů fyzických osob z nezávislé činnosti, tedy od živnostníků. V průměru posledních tří let to činí cca 134 milionů Kč ročně, nejvíce ze všech dvaadvaceti městských částí,“ říká mluvčí úřadu Jakub Hofmann, podle kterého je proto nový systém nespravedlivý.

Systém přerozdělení peněz je součástí rozpočtu hlavního města na rok 2012, který Praha připravuje. Rada hlavního města nový model rozdělování dotací již schválila, zastupitelé ho budou schvalovat v listopadu.