Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Uplynulý měsíc začala setkávání občanů s představiteli radnice. Jaký dojem na Vás setkání dělají? Praha 6 se bude muset poprat se snížením dotací odmagistrátu, a to až o šedesát milionů korun. Jak tento problém vnímáte? Blíží se advent. Na co se mohou občané Prahy 6 těšit?

Uplynulý měsíc začala setkávání občanů spředstaviteli radnice. Jaký dojem na Vás setkání dělají?

Setkání s občany jsou velkým oživením naší práce. Jsem ráda, že lidem záleží na tom, jak žijí, a že se snaží podílet na zlepšení životní úrovně v Praze 6. Jejich postřehy, připomínky či požadavky nás nejen motivují, ale jsou také určitou reflexí našeho snažení. Na každé takové setkání se těším, protože s lidmi mluvím ráda, ať už o radostech či starostech. Někdy se také stane, že se dozvíme o problému, o kterém jsme dosud nevěděli. Pak jej začneme řešit. V tom je dle mého názoru velký přínos těchto setkání pro městskou část. Jsem proto ráda, že občané na setkání chodí a že s námi mluví o tom, co je podle nich dobře a co by se dalo zlepšit.

Praha 6 se bude muset poprat se snížením dotací od magistrátu, a to až o šedesát milionů korun. Jak tento problém vnímáte?

Bohužel tomu tak skutečně je. Záměr hlavního města je každoročně snížit Praze 6 roční dotace až o šestinu. To je pro nás velmi citelný zásah do finančních prostředků, se kterými disponujeme. A bohužel se to negativně projeví v možnostech radnice, do jaké míry financovat např. chodníkový program, společenské a kulturní akce pořádané Prahou 6, úspory budeme muset hledat i v dalších oblastech. Přicházíme o více než 60 milionů korun ročně, a to je velmi vysoká částka, která nám beze sporu bude chybět. Rada městské části s tímto záměrem hlavního města jednoznačně nesouhlasí. Tak drastický zásah do našeho rozpočtu je pro nás nepřijatelný.

Blíží se advent. Na co se mohou občané Prahy 6 těšit?

Tradiční událostí bude rozsvěcování vánočních stromů, a to postupně v blízkosti KC Kaštan na Břevnově, na náměstí v ulici V středu na Veleslavíně, dále na Vítězném náměstí v Dejvicích a u Písecké brány na Hradčanech. Tam také začnou adventní pořady a proběhne tam dobročinná dražba vánočních stromků, které ozdobí významné osobnosti. V Písecké bráně připravujeme i několik vystoupení dětí z mateřských a základních škol. Farmářské trhy na Vítězném náměstí se navíc změní na trhy adventní. Na čas Vánoc se už moc těším, tu sváteční atmosféru mám moc ráda.