Mění se jízdní řády Praha 6 dostane spojení na Zličín

náhled souboruOd 11. prosince se mění některé jízdní řády autobusů. Změny se dotknou i oblasti Prahy 6.

Cestující získají nové přímé spojení Dejvic, Břevnova a Motola s terminálem u metra B na Zličíně. Více spojů pojede ve všední dny i o víkendu mezi sídlištěm Na Dědině, Divokou Šárkou a Petřinami. Provoz zrušených linek převezmou spoje jedoucí ve stejném směru.

Změny, které od prosince ohlásil Ropid, který je organizátorem hromadné dopravy v hlavním městě, nastanou podle mluvčího Filipa Drápala na základě požadavků městských částí a vyhodnocení stávajícího provozu. Cílem je optimalizovat síť autobusů v jihozápadní části Prahy. „Navržené úpravy vedení linek a jízdních řádů mají zlepšit vzájemného propojení Prahy 6, 13 a 17 a omezit souběh autobusových linek s kolejovou dopravou,“ sdělil mluvčí společnosti Ropid. 

Rychlá a atraktivní 180

Autobusová linka 180 bude od 11. prosince prodloužena o úsek Sídliště Řepy – Zličín (ve špičkách pracovního dne každý druhý spoj). Lidé cestující z Prahy 6 získají přímé spojení s nákupní zónou na Zličíně s možností přestupu na metro B i na příměstské autobusové linky například do Hostovic, Rudné nebo Berouna. Z Dejvické na Zličín dojedou autobusy za 33 minut. Linka 180 bude mezi Zličínem a Dejvickou pendlovat každých 15 minut po celý den včetně víkendů. 

Zrušené spoje nahradí jiné

Od prosince už se lidé nesvezou linkou 184 z Butovic na Petřiny. Ta bude nově z důvodu zjednodušení sítě začleněna do linky 179, která bude v úseku Nové Butovice – Petřiny – Sídliště Na Dědině ve špičkách pracovních dnů jezdit dvakrát častěji. Tím je zároveň navýšena kapacita ve zbývajícím úseku. K posílení linky 179 dojde i v pracovní dny dopoledne, večer a o víkendu v celé trase Nové Butovice – Letiště Ruzyně.

Úsek Ciolkovského – Letiště Ruzyně se na lince 225 se s ohledem na nízké využití ruší, cestující budou využívat linku 179. Lidé se také již nesvezou autobusy 108 na Hradčanskou, ale z Bílé hory budou dále pokračovat tramvají. Linka z Dědiny je nově zkrácena o úsek Bílá Hora – Hradčanská, a to z důvodu omezení souběhů autobusové a tramvajové dopravy. 

Posílení linky 206

V listopadu došlo na základě požadavku obchodního centra Šestka k předvánočnímu posílení linky 206 z Dejvic do OC Ruzyně. V období od 10 do 14 hod. bude celotýdenní interval zkrácen z60 na 30minut. Linka tedy jede každý den od 10 do 22 hod. každou půlhodinu. První spoj vyjíždí z Dejvické v8:10, poslední spoj z OC Ruzyně odjíždí ve 21:45.

Od listopadu je pro linku 206 z Dejvic do OC Ruzyně zřízena nová nácestná zastávka na Evropské ulici pro nástup společně slinkou 218. Cestující do oblasti sídliště Na Dědině tak nastupují do obou souběžných linek v jedné zastávce. Stávající nástupní zastávka v severní části Vítězného náměstí je zachována. 

Předvánoční posily

Do Vánoc budou posíleny nejvytíženější linky Pražské integrované dopravy. Intervaly na všech linkách metra budou zkráceny, a to v sobotu cca mezi 9 a 20 hod. ze 7,5 na 6 minut a v neděli mezi 9 a 12 hod. z 10 na 7,5 minuty a mezi 12 a 20 hod. z 6–8 na 6 minut.

Na všech tramvajových linkách dojde k posílení provozu. U páteřních linek 9, 17, 22 a také u linek 7 a 11 budou zkráceny intervaly ze 7,5 na 6 minut, na ostatních tramvajových linkách budou zkráceny z 15 na 12 minut. Adekvátně bude posíleno i období v neděli dopoledne, kdy jsou běžné intervaly delší. 

Změny na jednotlivých linkách

108 – Linka je zkrácena do trasy Bílá Hora – Divoká Šárka – Ciolkovského (provoz v pracovní dny cca do 20 hod.)

179 – Zavedeny vložené spoje ve špičkách pracovních dnů v trase Nové Butovice – Petřiny – Sídliště Na Dědině, celotýdenní posílení provozu.

180 – Linka Sídliště Řepy – Dejvická je prodloužena o úsek Sídliště Řepy – Zličín.

184 – Linka je zrušena a nahrazena posílenou linkou 179.

225 – Linka je zkrácena o úsek Ciolkovského – Letiště Ruzyně, v tomto úseku nahrazena posílenou linkou 179, dále je v úseku Nové Butovice – Bílá Hora posílena novou linkou 214. 


Linka 206 pendlující mezi Dejvicemi a obchodním centrem bude jezdit častěji.