Nechte se unést vánoční náladou

náhled souboru S prvním adventním víkendem se v Praze 6 rozsvítily vánoční stromy v Dejvicích, v Břevnově, ve Vokovicích i na Hradčanech. Ulice lemuje vánoční výzdoba a městská část připravila pro své obyvatele předvánoční program plný akcí s vánoční atmosférou. 

 

„Lidé mohou zavítat na adventní trhy, ale také na adventní dílny či koncerty v Písecké bráně. Myslím si, že právě čas předvánoční je ten pravý ke společnému setkávání,“ říká starostka Marie Kousalíková s tím, že právě akce pořádané městkou částí podobné příležitosti nabízejí. Vánoční čas je také příležitostí pro dobré skutky. „Proto se například v Písecké bráně uskuteční dražba vánočních stromků, jejíž výtěžek městská část věnuje na charitu,“ dodala.

Každou neděli do Vánoc se budou v Písecké bráně konat adventní dílny pro děti a dospělé, kde si každý příchozí může zdarma pod vedením lektorů vlastnoručně vyrobit z potřebných materiálů vánoční dekorace a ozdoby tradičními technikami. Vždy v neděli ve 14 hodin se bude rozsvěcet další svíčka na adventním věnci. Ve všední odpoledne se na podiu Písecké brány budou střídat hudební a divadelní soubory jak profesionální, tak dětí z šestkových mateřských a základních škol s adventními koncerty.

Od 3. do 11. prosince bude před bránou instalováno kluziště, kde si příchozí na speciálním plastovém povrchu mohou zabruslit. 5. prosince navštíví Píseckou bránu Mikuláš s čertem. Děti za krátké vystoupení budou odměněny sladkostmi, které jim rodiče předem připraví. 18. prosince v bráně vystoupí Břevnovský klášterní sbor. Program uzavře Rybova Česká mše vánoční 25. prosince v17 hodin.

Nákupy s atmosférou vánoc lze pořídit na adventních trzích na Kulaťáku, které se konají vždy ve čtvrtek a v pátek 12–18 hod., v sobotu v 8–14 hod. Poslední trhy budou den před Vánocemi 23. 12. K obvyklé nabídce farmářů se přidají vánoční speciality, ozdoby, adventní věnce i oblíbený svařák.

Krásný vánoční dárek připravila Praha 6 také pro starší občany. Na Ladronce jsou pro ně zdarma přichystány dva koncerty a v Dejvickém divadle se bude konat divadelní představení.

Vánoční výzdobu městské části letos poznamenalo šetření. V rámci úspor budou ozdobeny hlavně vánoční stromy a jejich okolí. „Náklady na vánoční výzdobu jsou zhruba půl milionu korun,“ uvedl tiskový mluvčí městské části Jakub Hofmann.

Vánoční stromy dostává Praha 6 tradičně od svých občanů zdarma.