Nedejte šanci kapsářům

Spěch, roztržitost a starosti před Vánoci nahrávají zlodějům, zejména kapsářům. Vyplatí se proto nepodcenit zásady bezpečného chování, díky kterým ochráníme náš majetek a nepřipravíme se o vánoční pohodu.

Slovo Vánoce pochází z německého výrazu Weinachten, tedy svaté noci. Jenže čekání na jejich příchod, tedy advent, s sebou bohužel často spíš než klid a radost nese stres a zmatek. Tedy ideální podmínky pro lidi, kteří se živí velmi hříšně – tedy krádežemi. A bohužel stále mají zdatné pomocníky právě tam, kde by měli narazit na největší odpor, tedy v samotných svých obětech.

I proto je dobré opět si připomenout zásady, které zlodějům zkomplikují nebo rovnou znemožní jejich úmysl. Především je třeba mít na paměti, že pro kapsáře a zloděje platí, že nejlepší místo je to, kde je hodně lidí. Vybírají si proto prostředky a prostory MHD, velká nákupní centra, tržnice a trhy, Kromě toho například kapsáři většinou nepracují sami, ale ve skupinách. Uměle vyvolají rozruch, využijí zmatku a nepozornosti lidí pro to, aby je okradli. Proto se snažte vyhnout tlačenicím například při nastupování do tramvaje nebo metra a dávejte si dobrý pozor na lidi, kteří například z ničeho nic dostanou strach nastoupit na eskalátor nebo do tramvaje.

Pokud zjistíte, že se vás někdo pokouší okrást, začněte na sebe hlasitě upozorňovat, snažte se na sebe upoutat pozornost, důležité je vyvést pachatele zmíry. Pokud jste byli okradeni, okamžitě to oznamte na nejbližší místní oddělení Policie ČR.

Jak ochránit svůj majetek

● Nenoste u sebe zbytečně velkou hotovost.

● Nenechávejte peněženku navrchu kabelky, nákupní tašky či batohu, nenoste ji v průhledných taškách nebo kapsách zavazadel.

● Platební karty a PIN ukládejte odděleně, nejlepší je PIN si nikam nepsat.

● Nikdy nenoste peněženku nebo cennou věc v zadní kapse u kalhot. Jedná se jen o další příležitost, jak o ni přijít.

● Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru, tedy například v nákupním košíku, vozíku nebo na odkládacím pultu pro nákup. Nesete-li zavazadla a balíčky, mějte kabelku co nejblíže k tělu, nejlépe mezi tělem a dalšími taškami.

● Noste kabelku těsně u těla, vždy zapnutou a ideálně s rukou na zapínání.

● Kontrolujte uzavření svých zavazadel. Nejvhodnější z hlediska bezpečnosti jsou zavazadla se složitějším způsobem uzavírání.

● Buďte ostražití, opouštíte-li peněžní ústav nebo vybíráte-li z bankomatu.

● Nevystavujte zbytečně na odiv větší finanční hotovost či cenné věci.

● Ztráta peněz nemusí být jediným důsledkem vaší neopatrnosti, můžete přijít i o osobní doklady, nebo jiné pro vás důležité věci. Lepší proto je nosit doklady a peníze odděleně.

● Jakmile zjistíte, že jste byli okradeni, ať už o peníze, doklady nebo jiné věci, ihned to oznamte strážníkům městské policie nebo na nejbližší oddělení Policie ČR.