Věnce pro válečné veterány

náhled souboruPředstavitelé městské části, členové Českého svazu bojovníků za svobodu, zástupci Jednoty československé obce legionářské a další hosté z řad čestných občanů uctili památku válečných veteránů, kteří bojovali za svobodu během 2. světové války. U příležitosti Dne veteránů věnce 11. listopadu položili věnce u tří památníků v Praze 6.

Účastníci piety položili věnce na Vítězném náměstí u památníku československých zahraničních vojáků, také na místě věnovaném padlým válečným parašutistům v Technické ulici a na náměstí Svobody u památníku československých zahraničních letců Royal Airforce. „Především je to pro nás připomenutí obětí československých a českých válečných bojovníků, připomínka toho, že i v Československých legiích bylo sto tisíc vojáků, kteří bojovali za vznik Masarykova Československa,“ uvedl místostarosta René Pekárek. Den veteránů se oslavoval po celé období 1. republiky, byl přerušen obdobím okupace a znovu je obnoven v posledních deseti letech.

„Jsem velice rád, že se tradice rudých máků obnovila. Je to pro mě vzpomínka na ty mé přátele, kteří položili své životy za druhé světové války i taková připomínka legionářů, které moje generace ještě zažila v plné síle a je to takové povzbuzení, že se nezapomíná,“ řekl generál Tomáš Sedláček, čestný občan Prahy 6. Stejně jako René Pekárek je přesvědčen, že je potřeba i mladším generacím připomínat, za jakých podmínek stát vznikl, za jakých podmínek byl obnovován a konec konců i to, že česká armáda se zúčastňuje mírových misí v zahraničí.

Den veteránů, původně oslava příměří, které ukončilo v roce 1918 první světovou válku, se v novodobé české historii připomínal poprvé v roce 1999. Symbolikou památky padlých jsou vlčí máky.


Tradiční vzpomenutí na veterány 2. světové války se konala nejen na Vítězném náměstí, ale i u památníků v Technické ulici a na nám. Svobody.