Vozíčkáři soutěžili v plavání

náhled souboruV listopadu se v strahovském bazénu konal již dvacátý ročník nejstaršího plaveckého závodu vozíčkářů Strahov Dup. Mezi sebou si změřilo síly 108 plavců se zdravotním postižením.

XX. Strahov Cup byl zároveň finálovým závodem Českého poháru tělesně postižených. Závod rozhodl o konečném pořadí Českého poháru 2011 a nejlepší plavci roku byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera v Menze SÚZ ČVUT. Absolutním vítězem Českého poháru se stal osmnáctiletý Milan Man ze sportovního klubu SK Kontakt Karlovy vary, který uplave 50 m volným způsobem pod 28 vteřin. Vítěze dekorovali olympijský vítěz Lukáš Pollert, legenda undergroundu Tony Ducháček, starostka Prahy 6 Marie Kousalíková a ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků. Akce se konala pod záštitou městské části a pořádal ji KONTAKT bB ve spolupráci se sportovním klubem SK Kontakt Praha. „Mladá nastupující generace plavců nás svými výkony přesvědčila o tom, že start na Paralympijských hrách v Londýně 2012 je více než pravděpodobný,“ zhodnotil výkony trenér a výkonný ředitel KONTAKTU bB Jan Nevrkla.

První plavecké soustředění se konalo na Strahově v roce 1992. Akci organizovali Martin Kovář, o 12 let později čtyřnásobný paralympijský vítěz a jeho trenér Jan Nevrkla. Jejich spolupráce vyústila v založení Kontaktu bB a unikátního plaveckého projektu, který dnes k pravidelnému plavání přivádí ve čtyřech střediscích v Praze, Brně, Karlových Varech a Českých Budějovicích 300 plavců s postižením ročně.