Architektura Střešovic ve Skleňáku

náhled souboruChcete-li se detailně seznámit s meziválečnou architekturou Střešovic, kterou reprezentuje mnoho unikátních vil a domů, nemusíte si šoupat podrážky ulicemi Prahy 6. Stačí navštívit výstavu za výlohou Skleněného paláce na náměstí Svobody.

Kafkova vila, Hypšmanova vila, vila Krejčího a Filly, Traubova vila, Vondrákova vila…tyto a další skvosty si lze prohlédnout na několika panelech, které kromě fotografií nabízejí popisy domů, jména stavebníků i investorů. Bydleli v nich architekti, umělci,  továrníci.

Výstavu, která má za cíl probudit zájem veřejnosti o architekturu 20. století, ukázat na krásu jednoduchých tvarů a na dokonalost řemeslného zpracování spolupořádá Praha 6 a Národní památkový ústav. „V době, kdy téměř neexistovala sériová velkovýroba, byly objekty navrhovány do všech detailů,“ upozorňují autoři textů výstavy Alexandra Křížová a Kateřina Hubrtová. Na jednotlivých panelech jsou prezentovány i méně známé, ale nejzajímavější a nejhodnotnější objekty.

Výstava vznikla jako vedlejší produkt výzkumného úkolu ministerstva kultury. Prezentuje pouze část práce, která vznikala na základě snahy o záchranu architektonického dědictví, a pro pražskou aglomeraci ji zpracoval Národní památkový ústav.

Výzkum probíhal v letech 2007 - 2009. Jedním z výsledků práce je podání návrhů na prohlášení za kulturní památku čtyř objektů, vodojemu Andělka a pomníku obětem 1. sv. války. Kompletní materiál lze zhlédnout v knihovně ústavu.


Dvojvila Krejčího a Filly.


Vondrákova vila.