Hledejte chuť Prahy

Originální recepty z dob, kdy se v Praze jedli šneci, lososi a chřest, proslulost metropoli dělaly taliány hledá v kulinářské soutěži „Jak chutná Praha“ Pražská informační služba.

Chce oslovit všechny, kteří mají kladný vztah k původní pražské kuchyni. Nehledá ale svíčkovou na sto způsobů ani guláš se čtyřmi druhy knedlíků. Shání se po domácích pokladech ze zapomenutých kuchařek.

Cílem soutěže je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila. Proto hledá recepty jídel, která se částečně nebo úplně vytratila z českých kuchařek a pomalu i z našich pamětí. Pražská informační služba soutěž vyhlásila ve spolupráci s Asociací českých cestovních kanceláří a agentur a Pražským kulinářským institutem. „Kuchař nebo nadšený milovník jídla by měl být  automaticky jakýmsi ochráncem gastronomických tradic národa,“ zdůraznil Roman Vaněk, ředitel Pražského kulinářského institutu.

Veřejnost může zasílat recepty doplněné o krátký příběh vztahující se k jejich původu až do konce března, a to poštou na adresu PIS (Arbesovo náměstí 70/4, Praha 5,150 00), či je lze osobně donést do informačních center PIS ve Staroměstské radnici a v Rytířské ulici.

Vítěz vzejde z veřejného internetového hlasování a získá poznávací zájezd do Paříže. Hodnotné jsou i ceny poroty. Recepty bude hodnotit například Emanuel Ridi, známý jako Ital v kuchyni, nebo Jiří Štift, šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental.