Josef Masopust slaví 80

Nejlepší český fotbalista minulého století a čestný občan Prahy 6 Josef Masopust oslaví 9. února 80. narozeniny. Držitel Zlatého míče z roku 1962 je prvním z Čestných občanů Prahy 6, kteří letos oslaví stejné jubileum.

„Narozeniny mám 9. února, ale ve skutečnosti jsem se narodil už 8. těsně před půlnocí. Než utichl zmatek, že všechno dobře dopadlo, začal nový den, a tak to zůstalo,“ vzpomínal Josef Masopust pro magazín MF Dnes. V únoru ho čekají velké oslavy. Mimo jiné mu přiletí popřát bývalý soupeř a zároveň velký přítel, portugalský internacionál Eusébio. Slavnostní gratulační večer, výstava v Národním muzeu – to jen část z akcí, které jubilanta čekají. Během oslav bude představena Masopustova socha jako součást výstavy, v květnu či červnu ji usadí před stadionem Dukly na Julisce, kam chodí Josef Masopust sledovat každý zápas Dukly. Se sochou ale nejprve nesouhlasil: „Podle mého se sochy mají stavět jen mrtvým.“

80. narozeniny z řad čestných občanů letos oslaví také spisovatel Jiří Stránský (12. 8.) a divadelník Jiří Suchý (1. října).