Kaštan nabídne jazzový týden

náhled souboruVe dnech 14. až 19. února KC Kaštan hostí již čtvrtý ročník festivalu Jazsix. Jazsix aneb šest jazzových večerů v Praze 6 je jednou z větších akcí, které Unijazz na své domácí scéně v Kaštanu každoročně pořádá. Obdobně ještě Teatrucho, Festival osamělých písničkářů a Blue§ix.

„Při tvorbě dramaturgie festivalu se snažíme poskládat program tak, aby posluchači během jednoho týdne shlédli pestrou hudební mozaiku, jak jazzové legendy, tak současné jazzové „hvězdy“, ale i nastupující generaci, která přináší nové trendy, včetně účasti zahraničních umělců,“ říká Zdeněk Krejčí z Unijazzu.

Během únorového týdne vystoupí Mikoláš Chadima & Jan Jirucha, Sato-San To, Andrej Šeban /SK/, Betty Lee & The Bead Beat, Edward Powell Trio /CDN, CZ/, Ridina Ahmed, Baterky.

Jazz oslovuje zejména náročného posluchače, žánr to je „nadgenerační“ a není spojen pouze s úzkým okruhem posluchačů či jejich věkovou skupinou (jako punk, metal, rap apod.). V dnešní době lze říci, že jazz je téměř na úrovni hudby klasické. To je mimo jiné i tím, že jde o hudbu živou, mající své standardy, ale i nestagnující hudební formy, neustále se vyvíjející. Vznikají nové fúze (electronic jazz, punk jazz), hledají se nové cesty…

„Nerad bych některého z vystupujících vyzdvihoval nad ostatní, přesto bych si dovolil upozornit na legendu slovenského jazzu, Andreje Šebana,“ láká Krejčí.

Šeban, je po osmadvaceti letech na hudební scéně slovenskou kytarovou legendou. Nahrál desítky CD jako autor i jako studiový hráč. Je autorem množství instrumentálních i zpívaných skladeb a podílel se na tvorbě scénické hudby. Je dlouholetým spolupracovníkem Richarda Müllera, Petera Lipy, ale i jiných slovenských interpretů. Andrej je stylově všestranný a hraje rock, jazz i fussion. Je to kytarista, který si doslova dává záležet na každém tónu.
Podrobné informace o Jazsixu a jednotlivých účinkujících naleznete na  www.kastan.cz či webových stránkách MČ Praha 6.