Muž bez minulosti je úspěšný

náhled souboruDejvické divadlo znovu boduje. Tentokrát s inscenací Muž bez minulosti Akiho Kaurismäkiho, jak ji nastudoval režisér Miroslav Krobot. V 18. ročníku ankety Divadelních novin se stala Inscenací roku 2010.

Do desítky se probojovala po pouhých čtyřech reprízách i novinka „Dealer"s Choice aneb Kdo rozdává, rozhodne“, kterou Dejvické premiérově uvedlo na sklonku loňského roku. Hra autora Patricka Marbera v režii Jiřího Pokorného obsadila sedmé až deváté místo. V anketě hlasovalo 107 divadelníků, kritiků a publicistů, kteří hodnotili celkem 65 inscenací a projektů.

Inscenaci Muž bez minulosti uvedlo divadlo do repertoáru na začátku loňského roku a stala se okamžitě nejžádanějším představením. V loňském roce ji vidělo během 31 repríz více než 4 tisíce diváků. Jde o inscenaci vytvořenou podle slavného finského filmu Akiho Kaurismäkiho. Režisér a autor adaptace Miroslav Krobot ponechal základní příběh a v něm většinu postav a dialogů. Na jevišti se tak objevuje kompletní divadelní soubor, ale i hosté.

Filmový Muž bez minulosti má nezaměnitelnou atmosféru, působí minimalisticky a navzdory úsměvným momentům a happy-endu dost tísnivě. V Krobotově interpretaci drama zmláceného a okradeného muže, který zapomene nejen vlastní jméno, ale také vše o svém dosavadním životě a útěchu najde až v seznámení s obětavou ženou pracující v Armádě spásy, vyznívá veseleji. Režisér obohatil předlohu o nám blízký humor, čímž dílo zásadně proměnil. Vedle hereckých výkonů je důležitým tahounem představení muzika.

Dejvické divadlo potěšilo také ocenění pro členku stálého souboru Simonu Babčákovou. Ta je historicky první držitelkou Ceny filmových kritiků, udělenou v lednu. Cenu za ženský herecký výkon v hlavní roli získala za roli produkční ve filmu Roberta Sedláčka Největší z Čechů. Babčákovou však na pódiu DD v současnosti zastupuje Petra Hřebíčková, Babčáková tráví čas mateřské dovolené poté, co se jí v závěru roku narodila dcera Josefína.