Popmuseum připomíná slavné koncerty 90. let

náhled souboruV první polovině 90. let se česká a moravská pódia otevřela světu a klasici i novicové světového rocku a popu si na nich takřka podávali dveře. Tento proces připomíná a dokumentuje první letošní výstava Popmusea v KC Kaštan s názvem Přišli včas (a s křížkem po funuse).

Co se vám vybaví, když se řekne první polovina devadesátých let? Může to být kuponová privatizace. Miroslav Sládek. Bratři Helbigové. Boris Korbel. FK Drnovice a Švarc Benešov. Čekan, Wallis a Winkelbauer. Reklamy na margarín a prací prášky Lanza (košilí bílou, tou chtěl bych být) a Silan, který jediný silanizuje.

Ale také Rolling Stones, Pink Floyd či Guns "n" Roses na Strahově. Paul Simon na Spartě. Velvet Underground v Paláci kultury, tedy Kongresovém centru. Metallica v Brně, Iron Maiden v Ostravě. Nick Cave v Lucerně a následně v krčmě Thirsty Dog, proslavené jeho stejnojmennou písní. Mýtické kluby Bunkr, Repre či U zoufalců, a v nich Yo La Tengo, Tindersticks nebo Offspring.


Paul Simon, 1991

Podtitul výstavy „Byli jste tam taky?“ nabízí nostalgickou procházku od Rolling Stones na Strahově 1990 k Rolling Stones na Strahově 1995 a přehlídku splněných snů českých hudebních fanoušků těch let slovem i obrazem.

Popmuseum nabídne k výstavě i katalog, jehož součástí bude soupis koncertů zahraničních interpretů, kteří ve sledovaném období v Čechách a na Moravě vystoupili. Ke stažení bude po skončení výstavy na stránkách muzea.

Výstava potrvá do 13. března. Více informací na www.popmuseum.cz nebo www.facebook.com/popmuseum.


Lemmy Kilmister ze skupiny Motörhead, 1995