Praha 6 znovu soutěží o nejlepší služby

náhled souboruPo loňských úspěších v soutěži Zlatý erb, která hodnotí webové stránky a elektronické služby měst a obcí, se bude Praha 6 letos znovu ucházet o úspěch na medailových pozicích. Želízkem v ohni pro 13. ročník soutěže by měly být novinky v elektronických službách, a to elektronické aukce, deník úředníka nebo databáze obecních domů zveřejněná na internetu.

V loňském roce spuštěná eAukce je službou, která je zacílena na snížení výdajů úřadu. „Od řijna jsme ji využili šestnáctkrát a úřad uspořil několik desítek tisíc korun,“ informoval tiskový mluvčí úřadu Martin Šalek. Elektronické aukce řeší zakázky, které lze dobře a jednoznačně specifikovat a u kterých lze stanovit objektivní kvantifikovatelná kritéria, podle nichž bude možno zcela jednoznačně určit nejvýhodnější nabídku. Typicky se jedná především o dodávky kancelářských potřeb, elektroniky a IT, některých služeb a pod.

Naopak službou pro občany je zveřejňování informací například v podobě databáze obecních domů na internetu (www.sneo.cz/domy). Zveřejněn je nejen kompletní seznam domů, ale i výnosy z nájmu, investice do oprav nebo smluvní vztahy.

Sněhová pohotovost zabodovala ve Zlatém erbu vloni, když se lidé mohli hlásit o brigádu k jednotlivým úsekům po internetu. Zlepšení letos přinesla fotogalerie zveřejňovaná bezprostředně po úklidu, která je kontrolou odvedené práce.
O úspěch ve Zlatém erbu se bude ucházet i aplikace Deník úředníka. Lidé se mohou k jednotlivým úředníkům objednávat pomocí internetu. Objednaný čas je mu potvrzen emailem. Poslední vloni spuštěnou službou je SMS podatelna, kdy lidé mohou odeslat úřední podání pomocí zprávy z mobilního telefonu ve formátu P6 vlastní text na číslo 220 189 111. Službu nabízí Praha 6 jako jediná v republice.

Soutěžit budou i webové stránky tadyjsmedoma.cz s přehledy úklidu, hřišť a zeleně.

Cílem soutěže Zlatý erb je podpořit modernizaci místní veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb s využitím internetu a ostatních elektronických médií. Praha v soutěži pravidelně boduje a každoročně připraví uživatelům svých internetových stránek nějakou novinku.