Senior akademie poradí, jak se chránit

náhled souboruV lednu byl v Domě s pečovatelskou službou ve Šlejnické slavnostně zahájen cyklus přednášek Senior akademie, který pro občany v seniorském věku zdarma organizuje městská policie. Zájem o přednášky týkající se prevence kriminality byl velký, proto se už nyní plánuje další termín přednáškového cyklu.

Čtyřicítku seniorů přivítali v jídelně domu s pečovatelskou službou radní Ondřej Balatka a ředitel městské policie Viktor Richter. „Naším cílem je naučit seniory a zdravotně postižené, jak se chovat v krizových situacích a jak přivolat pomoc, když se něco stane. Naším záměrem také je, aby své znalosti předali svému okolí,“ řekl k preventivnímu programu Viktor Richter. Bezplatné semináře vítá i Praha 6. „Tím, že se senioři naučí předcházet trestné činnosti a včas reagovat, usnadní policistům práci,“ domnívá se radní Balatka.

Senior akademie je cyklus vzdělávacích programů prevence kriminality.  Na každé přednášce je probíráno podrobněji jedno konkrétní téma. Hned v úvodu se senioři dozvěděli, jak účinně chránit osobní bezpečí. Dalšími tématy budou zabezpečení majetku, základy práva, povídání o kriminalistice, bezpečnost v provozu, základy první pomoci nebo seznámení s krizovými situacemi. Součástí akademie je pro zájemce návštěva policejního muzea, psího útulku v Tróji nebo centrálního operačního střediska městské policie.

 

„Velmi mne zajímá, co se zde dozvím. Bezpečnost je podmíněna prostředím, ve kterém žijeme. Každý den čteme v novinách o tom, jak jsou okrádáni a přepadáváni důchodci. Rozhodně jsem přesvědčen, že mi to bude prospěšné,“ říká 75letý František Volák, který v přednáškách městské policie vidí kromě jiného i náplň svého času a způsob, jak „potrénovat mozek“. I paní Hofmanová, které je 66 let, považuje přednášky za způsob, jak se více dozvědět o bezpečnosti a o tom, jak se bránit. „Ve svých letech se již považuji za cílovou ohroženou skupinu. Bojím se, když jdu večer z divadla, a ráda se dozvím, co mám dělat, abych se dokázala bránit.“ Předpokládá, že své znalosti z přednášek předá i svému staršímu manželovi nebo kamarádkám.

Po ukončení Senior akademie obdrží senioři kromě pamětního listu o jejím absolvování i předměty k zabezpečení bytu a domu, osobní alarm a drobné dárky. Další cyklus se plánuje na podzim.