Stavba vestibulů metra výrazně zkomplikuje dopravu

náhled souboruV únoru začínají práce na výstavbě dvou vestibulů stanic metra, stanice Červený vrch a Veleslavín. Stavba uzavře části vozovek, změní směry provozu. V únoru nepojede tramvaj z Vítězného náměstí do Šárky.

Přípravné práce na úpravu dopravy začaly již v lednu zužováním jízdních pruhů na Evropské a výstavbou provizorní tramvajové zastávky ve směru z centra a provizorního přechodu na úrovni křižovatky Arabské ulice s Evropskou (u budovy Uniqa). Zároveň hned první únorové dny byla zrušena možnost odbočení z Evropské ve směru z centra do Liberijské ulice (směr Kladenská). V polovině února na to naváže zákaz odbočení z Liberijské směrem ven z centra. Řidiči jedoucí z Evropské ulice směrem do centra také přijdou o možnost odbočit do Horoměřické ulice.

Od 5. do 13. 2. v době jarních prázdnin dojde k totální výluce provozu tramvají od Vítězného náměstí do Divoké Šárky. Místo tramvají budou jezdit náhradní autobusy. Během této doby dojde k výstavbě provizorní tramvajové trati, která bude vybočena mimo staveniště v jižním pruhu Evropské, a napojení na provizorní zastávky. Tramvajová zastávka Horoměřická bude ve směru z centra posunuta asi o 80 metrů, v opačném směru bude posunuta asi o 130 metrů po směru jízdy.

Současně bude omezena doprava v tomto úseku na provoz ve dvou pruzích směrem z centra a jeden pruh do centra. Tento stav bude trvat až do konce března příštího roku. Drobná změna nastane ke konci tohoto února, kdy se budou auta ve směru do centra pohybovat ještě 300 metrů po provizorních tramvajových kolejích, a to až do listopadu.

Veleslavínská se zavře

Od prvního února došlo k uzavření části Veleslavínské ulice, a to v úseku od Evropské ulice po křižovatku s Kladenskou. Přestože se jedná o několikametrový úsek, jde o poměrně zásadní změnu. Auta ale o možnost výjezdu směrem na Petřiny nepřijdou. Objízdná trasa vede ulicemi Evropská – Alžírská – Kladenská – Veleslavínská, a to obousměrně. Donedávna byl konec Kladenské jednosměrný. Důvodem uzavírky je stavba vestibulu stanice Veleslavín. Uzavírka potrvá do roku 2014.

Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobou uzavírku, jsou na základě požadavku odboru dopravy a životního prostředí Prahy 6 realizována několikerá opatření. „U základní školy v Alžírské je v okolí přechodu omezená rychlost. Samotný přechod je na stavebním prahu, a délka přechodu je zkrácena pomocí vysazených ploch z citybloků,“ sdělil místostarosta Jan Záruba odpovědný za bezpečnost i dopravu s tím, že výhledově se uvažuje o osazení radaru upozorňující řidiče na překročenou rychlost. „Od listopadu na přechod dohlíží městská policie a bude v tom pokračovat,“ uvedl místostarosta.

Uzavírka zkomplikuje život místním obyvatelům, kteří se kromě zvýšeného provozu musejí vyrovnat se zákazem parkování. „Ulicí budou projíždět i nákladní vozy ze stavby, proto je nutné část vozovky uvolnit, aby byla průjezdná,“ vysvětluje Jan Prosr z informačního centra Metrostavu v ulici K Lánu. Na dodržování zákazu bude dohlížet městská policie a lidé musejí počítat s případnými pokutami.

Plánované změny v dopravě
◆ od 5. 2. do 13. 2. nejede tramvaj z Vítězného náměstí do Divoké Šárky, náhradní dopravu zajišťují autobusy. Zrušeno odbočení z Evropské do Liberijské ve směru z centra.
◆ od 14. 2. do 31. 3. 2012 tramvaj jezdí po provizorních kolejích v úseku mezi zastávkami Horoměřická a Červený vrch.
◆ od 14. 2. 2011 do 31. 3. 2012 nelze odbočit z Evropské do Liberijské ve směru z centra i do centra, z Evropské do Horoměřické ve směru do centra. Z Liberijské nelze odbočit na Evropskou do směru z centra.
◆ od 1. 2. 2011 do roku 2014 uzavřena Veleslavínská ulice úsek Evropská – Kladenská. Objízdná trasa Evropská – Alžírká – Kladenská – Veleslavínská


Provizorní zastávka tramvaje na Evropské.
5.–13. 2.: Linky 2 a 15 budou zrušeny, linky 20, 26 a 51 budou ve směru z centra odkloněny na obratiště Podbaba. Náhradní autobusová doprava X26 bude jezdit v trase Vítězné náměstí, Dejvická, Červený vrch, Divoká Šárka. Autobusy linky 218 budou v˙úseku Thákurova, vozovna Vokovice zastavovat v obou směrech ve všech zastávkách náhradní dopravy X26.


Část Veleslavínské je od 1. 2. uzavřena.