Z aleje platanů zmizel Julius Zeyer

náhled souboruAlej osobností, kterou v září v rámci oslav devadesáti let Prahy pokřtil převor břevnovského kláštera je o jeden strom chudší. „Zmizel nám platan s číslem 90. Zjistili to pracovníci našeho úřadu,“ oznámil mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

Po chybějícím stromu, který byl posledním v řadě až místě před křižovatkou s pražským okruhem, zbyla jen pokřivená cedulka s číslem 90. O tom, jak se strom dostal pryč, může radnice jen spekulovat.

Záhada ztraceného stromu se zřejmě vyřešila v diskusi na facebooku Prahy 6. Ivona Vondráková nakonec napsala: „Strom nebyl ukraden, ale nějaký frajer ho pokácel svým super novým černým mercedesem, když nezvládl svůj kočár na náledí a skončil dokonce v protisměru. Tehdy jsme jeli akorát okolo.“

Pracovníci odboru životního prostředí shánějí vhodný strom, kterým by zmizelý platan nahradili. „Stromy jsou přes tři a půl metru vysoké, platan pana Zeyera musí být stejně vysoký jako ostatní. Nevíme, kdy platan budeme schopni na Evropskou znovu vysadit,“ po dotkl Šalek s tím, že nový strom se dodatečně křtít nebude.

Každý z devadesáti platanů na Evropské byl symbolicky pojmenován podle osobnosti související s minulostí či přítomností Prahy 6. Zmizelý strom nesl jméno prozaika a dramatika Julia Zeyera. Český básník žil v Liboci, když se v roce 1878 nastěhoval do vily v Libocké 16 se svojí mat kou. Básník tvrdil, že tady prožil nejšťastnější období svého života. Právě v Liboci vytvořil cyklus epických básní Vyšehrad. Po smrti matky se dostal do finanční tísně a vilu prodal.