Čistírnu rozzáří barvy Indie

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Jde zatím o autorovu nejrozsáhlejší kolekci o 120ti velkoformátových fotografií tištěných na fotografická plátna. Výtěžek z následné dražby fotografií bude předán Klinice dětské hematologie a onkologie FN v Motole, se kterou Jan Foltán spolupracuje již čtvrtým rokem.



Fotografování je pro Jana Foltána něco, čím může sdělovat, jak vidí svět kolem sebe a na druhé straně je to způsob, jak může pomáhat tam, kde je to potřeba. „Pro mě bylo v životě vždy důležité, abych pomáhal druhým a především těm, kteří tuto péči a pomoc potřebují. Jsou to právě děti z dětské hematologie a onkologie, které pro svou léčbu vyžadují zvláštní druh péče a pozornosti,“ říká fotograf.

Své předešlé samostatné fotografické výstavy uspořádal z cest po USA (2007), Indonésii (2008) a Africe (Namibie, Zimbabwe, Botswana 2009). Pro letošní rok si připravil fotografie z cesty po jižní Indii, kde strávil více jak 5 týdnů a procestoval přes 2 a půl tisíce kilometrů. Fotograf svou kolekci rozdělil na klasické barevné, černobílé a reportážní fotografie. V barevných fotografiích se snažil zachytit zejména portréty lidí a pestrobarevnost Indie. Černobílé fotografie zachycují život na ulici a reportážní fotografie odráží život zápasníků Kušti z města Kolhalpur.

Záštitu nad výstavou převzal Tomáš Chalupa, v současné době ministr životního prostředí. Patrony akce se staly Eliška Kaplicky Fuschová, Jan Šibík, Lenka Hatašová a Matěj Homola. Pozvání na výstavu přijal sochař Tomáš Hencl, který doplní prostory muzea o zajímavé sochy a plastiky.

Aukce fotografií, určena široké veřejnosti, se koná v prostorách muzea dne 31. března. Katalog je k dispozici na www.janfoltan.cz. Výstava je přístupná denně od 10 do 18 hodin do 3. dubna.