Josef Masopust bude mít sochu na Julisce, jako první český fotbalista

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Oslavy kulatých narozenin držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 1962 zahrnovaly řadu akcí. Národní muzeum ve spolupráci s Klubem přátel Josefa Masopusta a Českomoravským fotbalovým svazem chystá výstavu o životě Masopusta a éře, ve které sportoval. Výstava, která připomene příběh o tom, jak se nejstarší kluk ze šesti dětí v rodině mosteckého horníka se stal jedním z nejznámějších hráčů své doby, začne v druhém týdnu března a bude trvat do června. „Nikdy nezapomněl, že se narodil do velmi skromných, ne právě záviděníhodných poměrů. Při úspěších, kterých na fotbalovém hřišti dosáhl, zůstal obyčejným, poctivým a vlastně nenápadným člověkem,“ píše Petr Feldsteina v textu k výstavě. „Na hřišti i mimo ně byl vždycky sám sebou. Tribuny mohly sledovat, s míčem i bez míče, skutečnou osobnost. Velkého stratéga nevysoké postavy, tvořivého a zároveň pilného, silami hýřícího hráče, který po třicítce dozrál ve hvězdu první velikosti.“

Masopust, který během kariéry i po ní nasbíral řadu výjimečných ocenění, má další triumf. Jako první český fotbalista bude mít vlastní sochu. Její odhalení bylo vrcholem gratulačního večera, na kterém se sešli vynikající čeští sportovci, aby slavnému fotbalistovi popřáli. Socha bude umístěna na stadion Juliska, kde v dresu Dukly strávil Masopust 16 let.

České fotbalové legendě přijel poblahopřát jeden z nejslavnějších fotbalistů evropské historie, držitel Zlatého míče za rok 1965, Eusebio da Silva Ferreira.

Fotbalista století Josef Masopust se narodil 9. února 1931 ve Střimicích u Mostu v hornické rodině. Krátce po válce se stal hráčem dorosteneckého mužstva Mostu. V osmnácti letech podepsal přestup do ligových Teplic, za které hrál od začátku sezony 1950 dva roky.

Povolávací rozkaz do Armádního tělocvičného klubu dostal 29. dubna 1952, v době kdy se v armádě tvořilo nové ambiciózní fotbalové družstvo. V roce 1953 se přejmenovalo na Ústřední dům armády Praha a Masopust získal svůj první ligový titul. Definitivně klub mění svůj název na Dukla Praha v roce 1956. Armádnímu mužstvu zůstal Josef Masopust věrný šestnáct let. Po celou tu dobu byl na místě levého záložníka jeho ústřední postavou, tvůrcem hry.

Československo reprezentoval šedesát třikrát a vstřelil deset branek. V roce 1960 byl členem mužstva, jenž na mistrovství Evropy získalo bronzové medaile. Vrcholem byl zisk stříbrné medaile na mistrovství světa v Chile v roce 1962, kde dal úvodní a jediný gól Československa ve finále proti Brazílii, která nakonec zvítězila 3:1.

Tentýž rok byl Masopust oceněn titulem Evropský fotbalista roku a jako dosud jediný český reprezentant obdržel Zlatý míč. O rok později reprezentoval výběr světa v Anglii a hrál i v evropských výběrech v letech 1964 a 1965. V roce 1966 vyhrál druhý ročník ankety Fotbalista Československa.

Dres Dukly Praha oblékl Josef Masopust naposledy 22. června 1968, odkopal v něm 336 ligových utkání, nastřílel 69 gólů a pomohl Dukle k sedmi ligovým titulům. Od 1. července už se stal posilou belgického klubu Crossing Molenbeek. Kariéru zakončil v jiném belgickém ligovém klubu, Crossingu Schaarbeek.

Po návratu domů nastoupil jako trenér v Dukle, pak v Brně, kde přivedl Zbrojovku k titulu mistra ligy, v belgickém Hasseltu, u reprezentačního mužstva Československa či u juniorské reprezentace Indonésie.


Bronzová socha z dílny sochaře Nálepy bude po dokončení umístěna před stadion na Julisce.


Místostarosta Jan Záruba předal Josefu Masopustovi model bronzového koně. Radní se s čestným občanem Praqhy 6 setkali v Pélleově vile.


Gratulační večer v hotelu Ambassador. Foto: Jan Tauber