Nová budova dejvického kampusu slouží studentům

náhled souboruS nadsázkou lze říci, že to je událost, která se děje jednou za čtyřicet let. ČVUT v únoru slavnostně otevřelo novou budovu. Sloužit bude zejména studentům fakulty architektury a fakulty informačních technologií.

Nová budova v Dejvicích vyrostla po letech příprav během osmnácti měsíců. „Pro ČVUT je největší stavební investicí za posledních 35 let, pokud jde o budovy využívané pro vědu, výzkum a pedagogické účely,“ řekl rektor ČVUT Václav Havlíček při slavnostním otevření, kterého se zúčastnil i prezident Václav Klaus. Ten pochválil práci jejích tvůrců. „Budova je konzervativní, a to je mi blízké,“ poznamenal navíc prezident.



Podoba nové budovy vznikla v ateliéru Aleny Šrámkové. Jednaosmdesátiletá architektka patří mezi nejvýraznější osobnosti české architektury. Návrh vzešel ze soutěže 35 týmů a vybrala jej komise složená z významných architektů. Autoři chtěli podle svých slov postavit dům rozumný a trochu chudší, aby vedl studenty ke skromnosti, dům jednoduchý až obyčejný. „Dům, který má svou vnitřní důstojnost a jak věříme, je bez exkluzivního soudobého designu. Je v něm něco ze staré školy – to proto, aby v budoucnu nezestárnul,“ vysvětluje Alena Šrámková.



Stavba za 1,2 miliardy byla převážně zaplacena 999 miliony korun ze státního rozpočtu, zbytek zaplatilo vysoké učení z vlastních zdrojů. „Celkové rozpočtové náklady byly dodrženy a nepřekročeny,“ uvedl prorektor pro výstavbu a investiční činnost ČVUT Miloslav Pavlík.



Hlavní kubus půdorysného tvaru „L“ doplňují tři kvádry poslucháren. Budova má osm nadzemních a tři podzemní podlaží, kde je 316 stání v podzemních garážích. Na vstup navazuje recepce, studijní oddělení, centrální šatny a kapacitní přednáškové sály. V dalších sedmi nadzemních podlažích jsou učebny, ateliérové i jiné výukové a speciální prostory a pracovny pedagogů. Světlému interiéru z dílny architektky Markéty Cajthamlové dominují atria s ochozy v patrech, přes prosklené příčky je možné vidět do učeben, ateliérů, ale i pracoven pedagogů. Celá dispozice je přes atria přirozeně provětrávána a v letním období v noci řízeně ochlazována. Intenzita umělého osvětlení je automaticky regulována a objekt je z hlediska provozních nákladů navržen jako energeticky úsporný. Návrh budovy ČVUT zrealizovalo sdružení firem Metrostav a. s. a VCES a. s.

Prezident Václav Klaus si budovu prohlédl v doprovodu prorektora pro výstavbu Miloslava Pavlíka.