Testy potvrdily, že šestkové školy mají úroveň

náhled souboruŽáci ze základních škol Prahy 6 svými vědomostmi převyšují celorepublikový průměr. Ukazují to testy SCIO, které absolvovaly děti v šestých a devátých třídách všech základních škol v Praze 6. Absolutním překvapením byly výsledky ZŠ J. A. Komenského z Břevnova.

Škola, která nepatří mezi vyhlášené, předstihla ve výsledcích využití studijního potenciálu ostatní školy v Praze 6 a dopadla v celorepublikovém srovnání dokonce lépe, než některá víceletá gymnázia.

Testování v Praze 6 probíhá každý rok, a postupně se rozšiřuje. Letos jsou testovány děti v 6. a 9. třídě z obecných studijních předpokladů, z angličtiny, češtiny a matematiky. Vloni testy prověřily 680 dětí šestých tříd a 590 studentů devátého ročníku. Za dosažené výsledky v roce 2010 SCIO udělilo celkem 22 ocenění 16 žákům ze 7 základních škol. „Nejvýraznější rozdíly jsou patrné u testování anglického jazyka. Jazykové vzdělání je oblast, kterou Praha 6 dlouhodobě a stále výrazněji podporuje. Ke zlepšení došlo už při srovnání výsledků testování u žáků 9. tříd dosažených v letech 2007 a 2009,“ upozorňuje Ondřej Balatka, radní odpovědný za oblast školství. Rozdíly ve znalostech angličtiny se nejvýrazněji projeví při relativním srovnání se všemi základními školami v republice: „Více než polovina našich šestkových škol se umístila mezi horními 20% testovaných.“

V Komenského vědí, jak na to

Certifikát za aktivní evaluační přístup a významný rozvoj studijního potenciálu obdržela ZŠ J. A. Komenského. Škola se tak stala modelovým případem úspěšné školy, která využívá studijní potenciál svých žáků na úrovni srovnatelné s víceletými gymnázii. „I z méně nadaných dětí umějí dostat skutečně maximum. Výborně pracují se schopnostmi žáků a dokážou je perfektně připravit,“ vysvětluje mluvčí společnosti Scio Bohumil Kartous. Deváťáci z Komenského excelovali v českém jazyce a v matematice.

Školu navštěvuje přes dvě stě žáků a nepatří mezi ty, o které by byla rvačka. „O to příjemnější je překvapení, že v testech obstála dobře,“ říká radní Balatka. Škola před pár lety změnila vzdělávací program a tento výsledek Balatka přisuzuje právě jemu. „Přes pět let pracujeme na zlepšení výuky a příjemného klima v prostorách školy a letos máme výsledky,“ říká ředitel školy Luděk Soustružník. Za největší úspěch považuje výsledek devátých tříd. „Plno spolužáků šlo už dříve na gymnázia a Scio je ukazatelem, že i na základní škole vzděláváme kvalitně,“ dodává s tím, že testy prověřily nejen úroveň dětí, ale i přístup učitelů.

Testy zatím jen pro školy

Praha 6 objednává a platí testování žáků Scio testy již několik let. Výsledky si zatím nechává pro sebe, v budoucnu by je ale chtěla zveřejňovat. K dispozici je mají školy. „Zatím je na nich, zda je dají k dispozici veřejnosti,“ upřesňuje Balatka, podle kterého testování může být vodítkem při výběru školy. Rodiče se při výběru školy nyní mohou inspirovat výročními zprávami školy nebo evaluačním hodnocením škol zveřejněném na praha6.cz nebo jakdoskoly.cz