Budiž světlo!

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Podle jeho návrhu prosklený vrchol věže připomíná lucernu, kterou broučci spisovatele a evangelického faráře Jana Karafiáta svítili dobrým lidem.

Jenomže krátce po dokončení kostela vroce 1939 válečné poměry nedovolily osvětlení realizovat. V50. letech pak věž kostela obsadil útvar Civilní obrany, faráři i členům sboru zakázal přístup do věže a vybudoval vní železobetonovou pozorovatelnu. Pravděpodobně bez posouzení statika a bez stavebního povolení a docela jistě bez souhlasu majitele, Farního sboru českobratrské církve evangelické.

Lucerna se zdála být definitivně pohřbena. Naštěstí nikoli víra a odhodlání zdejších evangelíků, kteří nepřízeň režimu přestáli, a dnes je jim kostel malý.

Díky finanční pomoci Městské části Praha 6 se podařilo technologicky náročným postupem železobetonový skelet demontovat. A – jak symbolické – právě 25. února, vden výročí komunistického převratu vroce 1948, se světlo lucerny znovu rozzářilo.


Pavel Pokorný