Dejvické divadlo je divadlem roku, v březnu představilo premiéru

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Adaptace Kaurismäkiho filmu Muž bez minulosti v režii Miroslava Krobota, uměleckého šéfa DD, se stala inscenací roku a získala Cenu Alfréda Radoka. Další Radokovu cenu získal herec David Novotný za mužský herecký výkon za titulní roli vtéže inscenaci. Dejvická scéna se pak stala divadlem roku. Tento titul získala již počtvrté, poprvé to bylo vroce 1995, následoval rok 2002 a 2006. Navíc inscenace Dealer’s Choice, která měla premiéru na teprve sklonku loňského roku, se umístila vprvní desítce oceněných inscenací.

O nominacích na prestižní ceny rozhodovalo o celkem 78 kritiků v anketě, kterou pořádá časopis Svět a divadlo. Do úspěchů Dejvického divadla lze započítat i ocenění člena souboru Ivana Trojana, který byl vrámci filmových cen Český lev zvolen vdivácké anketě nejoblíbenějším hercem loňského roku.

Western nebo komiks?

Na sklonku března měla vDejvickém premiéru druhá inscenace letošní sezóny. Hru s názvem Wanted Welzl napsal dramaturg DD Karel František Tománek. Režie se ujal Jiří Havelka, pro něhož to bylo po úspěšné Černé díře už druhé setkání sDejvickým divadlem. Hlavním hrdinou inscenace, jejíž podtitul zní „hra, ve které jde o život“, je obchodník a náčelník Eskymáků moravského původu Jan (Eskymo) Welzl.  Titulní roli hraje David Novotný, dále Klára Melíšková, Hynek Čermák, který od ledna patří ke stálým členům souboru, Pavel Šimčík, Václav Neužil, Zdeněk Dolanský, Martha Issová, Jiří Konvalinka, Josef Wiesner a další. Kromě Jiřího Havelky se do DD vrátil i scénograf Dáda Němeček, který tentokrát kpráci na kostýmech přizval Natálii Steklovou. Vnové hře ale nejde o inscenaci severských příběhů známého dobrodruha. „Zajímá nás on sám, jeho život a smrt a to mezi, zajímá nás mrazivý sever, kde má člověk ke smrti pořád neskutečně blízko. A zajímají nás nedivadelní žánry, jako je třeba western nebo komiks,“ nastínil přípravy hry režisér Jiří Havelka.


Foto: Hynek Glos