Palubovka zmistrovství motivuje basketbalové talenty

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Je to kus originální palubovky, na kterém se hrálo mistrovství světa vbasketbalu a basketbalový míč spodpisy hráček českého týmu, které na tomto mistrovství vybojovaly stříbrné medaile. K vidění jsou teď vhale školy.

Václav Klaus se rozhodl věnovat cenné relikvie, které dostal darem od prezidenta basketbalové federace,  škole s bohatou historií výchovy basketbalových talentů. „Doufám, že vám dárek bude připomínat, že pořádná příprava vtréninku i obětavost a statečnost vzápase mohou vést až kmetám nejvyšším,“ napsal prezident Klaus vdopise. „Vážíme si toho, že Praha 6 vybrala naší školu. Volba na nás padla, protože jsme škola sportovní,“ řekla ředitelka školy Milena Koreňová.

Část originální palubovky byla umístěna na zeď školní sportovní haly. Vitrínu doplnila ještě koláž čtyř fotek ze stříbrného vyvrcholení šampionátu, kterou k této příležitosti nechala zhotovit basketbalová federace.

Slavnostního odhalení desky se zúčastnily zástupkyně reprezentačního týmu Kateřina Elhotová, Edita Šujanová, Tereza Pecková, Markéta Bednářová, Petra Kulichová, Eva Vítečková a trenér stříbrného týmu Lubor Blažek. První tři předvedly vhale své střelecké umění, nejlepší mušku prokázala Edita Šujanová. Hráčky byly dětem k dispozici i při besedě a také při autogramiádě.

Návštěvu basketbalistek a převzetí daru škola pojala jako slavnost, jejíž součástí bylo vystoupení aerobiku, basketbalový zápas kluci versus holky, ukázka tréninku malých talentů.

Stříbrné basketbalistky z loňského MS v Karlových Varech přinesly část palubovky do haly petřinské ZŠ. Doprovodila je basketbalová legenda Jiří Zídek.