Radnice nutní stavbaře klepšímu úklidu

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Špinavá auta, okna, bláto na botách a všudypřítomný prach, to je každodenní realita obyvatel Prahy 6, jejichž ulice jsou dotčeny staveništní dopravou. Jednou znejhorších je ulice Kladenská, při které je staveniště metra spojené spřístupovou štolou František. Na základě dvou březnových kontrol odbor dopravy rozhodl, že zhotovitel stavby bude jednou měsíčně provádět komplexní úklid ulice Kladenské a Alžírské. „Úklid bude probíhat vždy o víkendu a čištění zahrne jak vozovku, tak chodník. Dojde ke krátkodobému vyparkování vozidel, proto prosíme místní obyvatele, aby respektovali pro tuto dobu zákaz zastavení,“ sdělila vedoucí odboru dopravy Dana Charvátová. Čištění by se mělo provádět jednou za měsíc, v závislosti na počasí. Odbor dopravy také požaduje, aby se prostor před výjezdem ze staveniště čistil po vyjetí každého nákladního auta. Na kontrolním dnu se navíc dohodlo, že kmeny stromů vparku K Lánu budou opatřeny bedněním.

Další opatření přibudou vulici Alžírská, ty budou sloužit ke zklidnění dopravy vmístě před základní školou, kudy nyní vede objízdná trasa. Dopravní značení omezí povolenou rychlost na 20 km/h, vulici přibude zařízení monitorující okamžitou rychlost projíždějících vozidel. „Navíc se podařilo sdodavatelem stavby dohodnout, že od půl sedmé do osmi nebude ze stavebního dvora ve Veleslavíně vyjíždět žádná staveništní doprava. Od půl jedné do půl druhé se bude provoz ze stavebního dvora minimalizován,“ uvedla Dana Charvátová. Přechod před základní školou hlídá ráno i odpoledne městská policie.

Situací v Alžírské u ZŠ Červený Vrch se opakovaně zabývalo vedení radnice i vedení školy poté, co se znásobil provoz kvůli objízdné trase. Vyhrocená bývá situace zejména ráno, kdy rodiče vozí děti do školy. „Bezpečnosti by pomohlo, kdyby rodiče přijížděli ke škole z Kladenské směrem od centra, a vysazovali své děti na chodníku u školy na Kladenské, a dítě by po chodníku došlo do školy. Řada rodičů navíc k neukázněným řidičům patří, bohužel,“ komentuje situaci ředitelka školy Matoušová, která opakovaně jedná sMetrostavem o dopravním řešení objížďky, která bude trvat minimálně rok.


Na bezpečnost dětí před ZŠ Červený vrch, kde rapidně narostla doprava po zavedení objízdné trasy, dohlíží ráno i odpoledne městští strážníci.