Výstava o Masopustovi ukazuje Zlatý míč

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Expozice věnovaná slavnému fotbalistovi je součástí oslav jeho 80. narozenin, které letos vúnoru oslavil. Výstava návštěvníka provádí významnými okamžiky jeho hráčské i trenérské kariéry, které představuje na pozadí československého sportu. Podrobněji se pak věnuje vrcholu Masopustovy kariéry na přelomu 50. a 60. let. Návštěvníkům nabízí možnost sledovat cestu československých fotbalistů na MS konané v roce 1962 v Chile a následný postup až do slavného finále s Brazílií, v němž naši reprezentanti po vyrovnaném boji podlehli 1:3.

Nechybí doklady klubových úspěchů dosažených s Duklou Praha a Zbrojovkou Brno, působení ve funkci trenéra československé reprezentace v 80. letech i jeho zahraniční angažmá v Belgii a Indonésii. Dominantní místo na výstavě zaujímají dva předměty: unikátní stříbrný pohár za druhé místo na MS v Chile (1962), k jehož zisku Josef Masopust podstatnou měrou přispěl, a Zlatý míč, prestižní ocenění pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Výstava je vnové budově Národního muzea (bývalé Federální shromáždění) do konce června.

Josef Masopust je Čestným občanem Prahy 6. Bydlí nedaleko Julisky, kam pravidelně chodí na zápasy domácího klubu. Letos bude stát na stadionu jeho socha.