Populární loutka Hurvínek slaví 2. května 85. narozeniny

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Poprvé se Hurvínek objevil na scéně plzeňského divadla Feriálních osad 2. května 1926 ve hře Rudolfa Nešvery „Počestný dům“. Hry založené na dialogu Spejbla sHurvínkem si rychle získaly značnou popularitu a Skupa snimi začal natáčet i rozhlasové pořady, gramofonové desky a vydávat knihy. Vroce 1930 se rozhodl přebudovat divadlo na první českou profesionální loutkovou scénu, Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Od r. 1954 začal Skupu alternovat Miloš Kirschner, který navázal na jeho tradici, že Spejbla a Hurvínka mluví vždy stejný herec. Po Skupově smrti Kirschner pokračoval vúspěšné činnosti divadla. Nastudoval role Spejbla a Hurvínka vřadě cizích jazyků aby snimi mohl vystupovat i vzahraničí. Od r. 1974 se sním vrolích hlavních protagonistů začal střídat Martin Klásek, od r. 1982 už pravidelně a od Kirschnerovy smrti vroce 199, je tak už třetím hercem, mluvícím Spejbla a Hurvínka.

SHurvínkem se, kromě pravidelných představení pro děti i dospělé Divadle S+H vPraze, setkáme i  na řadě CD, DVD, a ve čtyřech večerníčkových seriálech, ve 3D filmu. Už dvakrát se Hurvínek dostal na poštovní známku a je po něm dokonce pojmenovaná i planetka Asteroid 29472 objevená r. 1997 českou astronomkou.