Přednášky v Písecké bráně představí neznámé umělkyně

Jedinou českou futuristku Růženu Zátkovou představuje výstava v Císařské konírně Pražského hradu. Písecká brána nabízí pozvání na doprovodnou výstavu Vlastní pokoj aneb Růžena (Zátková a ty druhé), která zahrnuje cyklus přednášek připravených kurátorkami o ženách umělkyních.

Vlastní pokoj je samostatnou, a přitom doprovodnou výstavou, která ukazuje, že umělkyň – žen významu Růženy Zátkové existuje celá řada. Výstava je tak komorní přehlídkou dodnes víceméně neznámých umělkyň – Růženy Zátkové, Edity Hirschové, Marie Galimberti – Provázkové, Mirky Miškovské.

Malířka Růžena Zátková žila a tvořila převážně v zahraničí a jejímu proniknutí na domácí scénu zabránila její předčasná smrt vroce 1923. Zátková úzce spolupracovala s vůdčí osobností italského futurismu F. T. Marinettim. Její dílo zahrnuje širokou škálu projevů – koláže, kinetické asambláže, plastiky, ale také ilustrace inspirované perskými miniaturami, abstraktní obrazy, realistické kresby a dokonce i scénář futuristického divadelního představení. Žákyně Antonína Slavíčka, ovlivněná mnichovským symbolismem, přijala futurismus a učila se od významného italského umělce Giacoma Bally. Jejími blízkými přáteli byli ruští umělci Natálie Gončarová a Michail Larionov, Igor Stravinskij jí věnoval svou vokální skladbu Čtyři ruské rolnické písně.

Cyklus přednášek Ženy kurátorky o ženách umělkyních
 4. květen 2011, 18 hod., Anna Pravdová: Edita Hirschová
 12. květen 2011, 18 hod., Daniela Kramerová: Eva Kmentová
 19. květen 2011, 18 hod., Martina Pachmanová: Marie Galimberti – Provázková
 24. květen 2011, 18 hod., Vanda Skálová: Mirka Miškovská

Vždy v Písecké bráně, K Brusce 5, Praha 6 – Hradčany