Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Přijali jste nové Programové prohlášení Rady m. č. Prahy 6. Co tento dokument obsahuje? Vycházeli jste při jeho tvorbě  z programových prohlášení minulých rad? Existuje zde kontinuita? Na co se tedy chcete v příštích letech zaměřit? Zastupitelé budou příští měsíc schvalovat osobnosti, které letos získají ocenění Čestný občan Prahy 6. Diskutujete už o kandidátech? A máte vy svého kandidáta?

Přijali jste nové Programové prohlášení Rady m. č. Prahy 6. Co tento dokument obsahuje?

Programové prohlášení rady je základní koncepční dokument pro politické a administrativní řízení městské části. Programové prohlášení je jakýsi jízdní řád, kterým se chceme v tomto volebním období řídit. Vychází jak z názorů občanů, tak i z volebních programů koaličních stran.

Vycházeli jste při jeho tvorbě  z programových prohlášení minulých rad? Existuje zde kontinuita?

Při diskusích o kontinuitě a návaznosti si musím vždy vzpomenout na jednu velmi moudrou větu: „I mistr ve sprintu je na maratónské trati užitečný nejvýš jako pořadatel.“ A tato slova bezezbytku platí pro zodpovědnou práci ve vedení každého města či městské části.

Na co se tedy chcete v příštích letech zaměřit?

Hlavní priority nové rady jsou čtyři – sociální politika, zdravotnictví, školství a čistota.

Zastupitelé budou příští měsíc schvalovat osobnosti, které letos získají ocenění Čestný občan Prahy 6. Diskutujete už o kandidátech?

V Praze 6 je tradice udílení Čestných občanství v hlavním městě nejdelší a během devítileté historie zastupitelé schválili už třicet ocenění. I proto vnímám udílení Čestných občanství Prahy 6 jako drobný, a přesto tak nezbytný kamínek do mozaiky člověčenství, a také jako významný apel na tu část našich mozků, která nám tak často vypovídá službu. Na naši paměť.

A máte vy svého kandidáta?

Přemýšlela jsem, zda lze vůbec tento rituál ještě obohatit. A dospěla jsem k závěru, že lze. O činnost, kterou dnes považujeme téměř za samozřejmost u druhých, a přitom jsme tak neochotní jí občas probudit sami v sobě. O charitu a nezištné chování. Ve vteřině, kdy jsem si toto uvědomila, mi na mysli vytanulo jediné jméno – Božena Jirků, která má pomoc lidem v těžké životní situaci jako životní náplň. Potvrdila to při vedení Nadace Charty 77 či v projektech zaměřených na ochranu práv lidí s handicapem – Konto Míša, Konta Bariéry či Ostrovy života. Božena Jirků je můj příspěvek mezi Čestné občany Prahy 6 a věřím, že i ta správná hodnota pro každého, kdo by jí mohl potřebovat v budoucnosti.