Brandtův park, Reaganova ulice

Radní hlavního města Prahy schválili pojmenování nových veřejných prostranství. V Praze 6 přibude Park Willyho Brandta i ulice Ronalda Reagana. Pojmenování prostranství nijak neovlivní adresy přilehlých domů.

Park mezi ulicemi Na Marně, Rooseveltovou a Chittussiho se bude jmenovat Willyho Brandta, podle německého politika. „Občané vpražském místopise postrádají více názvů připomínajících vynikající osobnosti, jakož i reálie vztahující se knašim německým sousedům,“ uvedl radní pro oblast kultury Lukáš Kaucký. Změna názvu se chystá pro východní část ulice Zikmunda Wintra, která se stane ulicí Ronalda Reagana, podle amerického prezidenta. Zde se nachází pouze rezidence velvyslance USA. „Ta přejmenování jenom vítá,“ konstatoval radní Kaucký.

Willy Brandt i Ronald Reagan patří knejvýznamnějším světovým politikům druhé poloviny 20. století. První znich byl upočátku rozpadu východního bloku, zatímco druhý se podílel na završení tohoto procesu.

Městská část zároveň pokračuje ve snaze pojmenovat prostor mezi ulicemi Kafkova a Wuchterlova. Jde však o mnohem složitější proces. Z anketních návrhů místopisná komise Prahy 6 vybrala svého název Náměstíčko tří králů jako vyjádření úcty k protifašistickému odboji a práci skupiny Tři králové (Balabán, Mašín, Morávek). Místopisná komise hlavního města vloni název odmítla s tím, že jde o zdrobnělinu. Slovu Náměstí se zase brání Praha 6, protože by si 400 lidí v okolních ulicích muselo změnit doklady. Další variantou je nechat  pojmenování ulic Kafkova – Wuchterlova beze změn, ale nastala by orientační džungle.

Zdrobnělina „náměstíčko“ se zatím jeví jako nejelegantnější řešení, rozhodnout o ní může nově složená pražská místopisná komise.