Chraňte noční klid, neváhejte zavolat strážníky

Jedním z problémů, se kterým se strážníci z Prahy 6 s příchodem jara a teplého počasí pravidelně setkávají, jsou bezpochyby stížnosti obyvatel Prahy 6 na skupiny mládeže narušující veřejný pořádek v podvečerních a večerních hodinách.

Mládež experimentující s alkoholem a trávící svůj volný čas mimo dohled rodičů může znepříjemnit život svému okolí rušením nočního klidu, znečišťováním okolí dětských hřišť nebo parků. Strážníci z Prahy 6 se proto připravují spříchodem teplého počasí na mnohem častější kontroly míst, kde se mladí scházejí. S využitím většího počtu strážníků a ve spolupráci s kurátory sociálního odboru se také chystají na noční kontroly provozoven, barů, heren a diskoték, není-li podáván alkohol nezletilým.

„I když to tak vypadá, není to represe, ale snaha uchránit mládež před mnohem horšími následky, než je přistižení strážníkem nebo problém s rodiči. Podstatně horší je skončit s otravou alkoholem v těžkém stavu v nemocnici,“ upozorňuje ředitel strážníků z Prahy 6 Viktor Richter.

Pokud jste svědky rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství, poškozování laviček, zastávek nebo podobného vandalismu, zavolejte vždy strážníky. Do telefonu sdělte, jakého jednání jste právě svědkem, kde k události dochází a udejte také bližší popis osob. Sami raději nezasahujte. Nemusíte mít obavy z prozrazení své identity, ta je chráněna zákonem. Strážníci jsou oprávněni zasáhnout, závadové osoby za jejich jednání postihovat, případně je z místa vykázat. Telefonní číslo na strážníky je jistě všem dobře známé – 156, je možné ale volat přímo strážníkům z Prahy 6 na telefonní číslo 224312359–360.