Děti znají rizika a točí o nich filmy

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Žáci ze základních škol a víceletých gymnázií vytvořili celkem dvacet jedna filmů, na kterých se podílelo přes osmdesát dětských filmařů. „Šestá městská část je každoročně nejaktivnější ze všech městských částí, z toho je vidět, že školáci problematiku závislostí znají a zajímá je. Vždy je lépe, když o rizikovém chování sami přemýšlejí, než když poslouchají poučení nás dospělých,“ domnívá se starostka Marie Kousalíková, která předala ceny nejúspěšnějším filmařům po skončení projekce v divadle Semafor. Těmi byli na prvním místě žáci Dan Materna, Draga Šaričová, Anna Mrázová ze ZŠ Hanspaulka, kteří natočili film s tématem kyberšikany. Je o dívce, která se rozhodne pro sebevraždu poté, co ji spolužačka natočí ve sprše a video umístí na internet. Film postupuje do celopražského finále, které se uskuteční v červnu. „Filmy natočené dětmi jsou opravdu zábavné a jejich pohled na svět je zpětně pro nás dospělé inspirací. Navíc každý rok se objeví nová témata. Letos to byla právě kyberšikana nebo rasismus,“ řekl radní pro školství Ondřej Balatka, který ocenil i stále rostoucí kvalitu zpracování jednotlivých příspěvků.

Projekce všech soutěžních filmů šestkového kola se v divadle Semafor účastnili nejen filmoví tvůrci, ale i jejich spolužáci. Slavnostní dopoledne probíhalo jako klasický filmový festival, který uváděl moderátor Honza Musil. Na závěr byly vyhlášeny vítězné filmy oceněné odbornou porotou, ale i cena diváků. Nejoblíbenější divácký film byl od skupiny Dominátoři ze ZŠ Petřiny sever.  Za film Game over s tématikou drogové závislosti si kromě věcných cen si výherci odnesli putovní pohár Antifetfestu. Za originální námět patřila zvláštní cena skupině Interbrigáďáci za film Zrádný facebook. Do pražského kola za kategorii víceletých gymnázií postupuje také originálně pojatý film Davida Šibravy z Gymnázia Nad Alejí o nebezpečí přecházení na červenou.
Všichni výherci obdrželi hodnotné ceny od městské části a partnerů soutěže, kterými jsou Centrum Foto Škoda, O2, Happy sport a Olympus.

Výsledky Antifet-festu v Praze 6

1. místo – film Kyberšikana 4, skupina MOUNTAINS PICTURES PRESENT
(Dan Materna, Draga Šaričová, Anna Mrázová – ZŠ Hanspaulka) Téma filmu: kyberšikana
2. místo – animovaný film Ošklivé káčátko, skupina GAMEBLESS
(František Veselovský, Josef Veselovský, Marie Dobešová, Simona Landlová, Dan Kysilka – ZŠ Hanspaulka) Téma filmu: rasismus.
3. místo – film Černobílé historky, skupina K.A.M.A.R.Á.D.I.
(Jakub Marek, Adam Vondruška – ZŠ Petřiny sever) Téma filmu: rasismus
4. místo – film Na druhou stranu, skupina THEGOODHEN
(David Šibrava – Gymnázium Nad Alejí) Téma filmu: riziko přecházení na červenou.
5. místo a Cena diváků – film Game Over, skupina DOMINÁTOŘI s.r.o.
(Dominik Hrubý, Dan Hub, Calvin Ferreira, Jan Hrubý – ZŠ Petřiny sever) Téma filmu: drogy a drogový závislost


Starostka Marie Kousalíková gratuluje mladým tvůrcům ze ZŠ Petřiny-sever k zisku Ceny diváků, za kterou obdrželi putovní trofej.