Fotbal ve Střešovicích slaví století

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Sportovní klub a jeho členové prožili v zelenobílých klubových barvách již celé století. Dvě světové války, meziválečné krize, totalitní režim 2. poloviny dvacátého století, sametovou revoluci a demokratický stát. Za těch sto let od svého založení urazil klub dlouhý kus cesty, překonal řadu překážek, prožil mnohá vítězství, a také prohrával.... A také měnil názvy. V průběhu historie se objevily názvy TJ Dynamo Střešovice, TJ Vozovna Střešovice, TJ Sportovní stavby i TJ Sprint. „Už je to dlouho, co jsme se vrátili k historickému názvu, který už doufám měněn nebude,“ říká předseda fotbalového oddílu Střešovic Radek Trhlík.

Z dávné historie klubu je známo, že družstvo juniorů fungovalo v klubu již od 20. let minulého století, první vlastní hřiště získal klub již v roce 1919 a zajímavé byly také velké slavnosti pořádané klubem u příležitosti 25. výročí založení se zdravicí presidentům T. G. Masarykovi a E. Benešovi. V dobách nedávných dosáhl klub největších sportovních úspěchů vletech 1970–1975, kdy A mužstvo mužů bojovalo v Pražském přeboru. Pak již přišlo období velkého rozvoje fotbalu ve Střešovicích odstartované na sportovním poli v sezoně 1999/2000 postupem dorostu do Přeboru Prahy. Následovaly postupy žáků i přípravky do téže soutěže (také několik sestupů) a před dvěma lety i historický úspěch družstva starších žáků, kteří se stali Přeborníky Prahy.

Střešovice chtějí pohár

Současná, jubilejní sezóna je rozehraná nadmíru dobře. Družstva mládeže mají opět šance na pár postupů. Muži klepou na dveře síně slávy poté, co se s trenérem Václavem Šebestou probojovali do finále poháru Pražského fotbalového svazu „Tescahor cup“ vítězstvím nad Unionem Vršovice 1:0. Držet palce jim mohou fanoušci ve středu 8. června, kdy od 17.30 hodin nastoupí na stadionu ABC Braník proti FC Čechie Uhříněves, jednomu z nejsilnějších přeborových mužstev, ve finálové bitvě o pohár.

Kvalitní zázemí

Areál střešovického klubu se za poslední roky změnil k nepoznání. Po stabilizaci majetkoprávních vztahů k nemovitostem klub postupně vybudoval travnaté hřiště, zkulturnil okolí i vnitřek areálu a provedl rekonstrukci technologického vybavení a interiérů oddílového objektu. Následovalo hřiště s umělou trávou doplněné umělým osvětlením, malá treninková plocha a dětské hřiště pro nejmenší. „Areál tak v současné době poskytuje podmínky odpovídající úrovni práce v klubu. To vše se podařilo za významného přispění hlavního města, městské části Praha 6, ministerstva školství a dalších, i soukromých partnerů a také díky obětavé a kvalitní práci dobrovolných trenérů a funkcionářů klubu, členů i příznivců,“ podotýká předseda střešovického fotbalového oddílu Radek Trhlík. „Tito lidé se dlouhodobě, koncepčně a zodpovědně starají o výchovu nejmladší generace sportovců v jedenácti družstvech mládeže. Všichni ve svém volném čase, což zaslouží, nejen v dnešní obtížné ekonomické situaci rodin, velký obdiv a úctu,“ dodává oddílový předseda.

Dospělí fotbalisté dnes v klubu tvoří již tři družstva, všechna s účastí v pravidelných soutěžích Pražského fotbalového svazu. Prapor střešovického fotbalu tak nad areálem v Cukrovarnické ulici vlaje a vlát bude i nadále. Zakladatelé by dnes jistě v klubovém areálu hleděli s údivem tváří v tvář svým následovníkům, téměř 300 sportovcům ve věku od pěti do osmdesáti let.

Klub: SK Střešovice 1911
Datum založení: 11. července 1911
Klubové barvy: zelená a bílá
Družstva: přípravky – 5, žáci – 4, dorosty – 2, muži – 3