Na Petynce zazní Tosca

Praha se zařadí k další více než padesátce evropských měst, která vrámci Evropské kulturní iniciativy Viva Europa poskytnou svým obyvatelům i návštěvníkům unikátní kulturní zážitek.

13. června ve 20 hodin se po celé Evropě rozzáří velkoplošné obrazovky a diváci si budou moci vychutnat přímý přenos opery Giacoma Pucciniho  „Tosca“ z Palais de les Arts Reina Sofia ze španělské Valencie. V hlavních rolích se představí hvězdy světového formátu Oksana Dyka, Jorche de León a Bryn Terfel, to vše pod taktovkou Zubina Mehty.

V Praze se velkoplošná obrazovka rozzáří v areálu koupaliště Petynka. Přesně v 18 hodin začne španělská noc, obsluha v tradičním španělském oblečení nabídne španělské speciality za přijatelné ceny, z reproduktorů ji budou doprovázet temperamentní španělské kytary.

Ve 20 hodin se prostor promění na velký přírodní divadelní sál pro romantickou operu. K dispozici bude na 300 krytých míst ksezení.

Kapacita celého areálu je mnohem větší a diváci mohou využít všech travnatých ploch, přinést si své stoličky či se jen usadit na trávnících. Vstup na celou akci je zdarma. Je to unikátní příležitost nejen pro skalní operní fanoušky, ale i ostatní, jak se seznámit s jedním zvrcholných děl světové romantické klasiky.
Akce se pod patronací Evropské unie snaží prostřednictvím kultury o sblížení jednotlivých evropských států. Projekt vznikl v roce 2009 a díky své popularitě se rozšířil po celém evropském kontinentě. Praha se do projektu zapojuje poprvé.