Nové stromy mají definitivní místa

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Bohužel, většina z nich na nevhodných místech v areálu Ladronky na břevnovské pláni. Během krátké doby se však pro ně podařilo najít správné a definitivní místo.

„Ze strany magistrátu šlo v zásadě o dobrou myšlenku pomoci jednotlivým městským částem, nicméně v tomto případě se pomoc minula účinkem. Výsledkem byl poměrně nešťastný zásah do území s přísně urbanisticky a architektonicky stanovenými pravidly ze strany územního rozvoje města,“ říká k tomu vedoucí odboru životního prostředí Prahy 6 Dana Charvátová. Stromy se objevily například přímo před usedlostí, kde plochu navíc návštěvníci využívají k různým hrám, nebo podél bruslařských drah.

Realizovaná výsadba byla podle Charvátové výsledkem dva roky staré dohody, mezi pracovníky magistrátu a městské části. „Za tu dobu na našem úřadu došlo k výměně referentky veřejné zeleně a to, o čem se před dvěma uvažovalo, najednou na magistrátu považovali za hotovou věc,“ popisuje nedorozumění Charvátová a dodává, že také na Ladronce byl před dvěma lety jiný stav než dnes.

Na ploše břevnovské pláně tak bylo vysazeno šedesát stromů, dvě třetiny však naprosto nevhodně. Výsadba byla navíc provedena nekvalitně, do malých jam a bez potřebného množství kvalitního substrátu, stromy nebyly zalité, některé dokonce vysazené na plynovodu. O jejich dalším osudu se rozhodlo v rámci místního šetření, které iniciovala předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Eva Smutná (TOP 09).

„Našli jsme jim během krátké chvíle lepší místo,“ vysvětluje Charvátová a dodává, že přesadby se musely provést rychle, aby stromy neztratili šanci na zakořenění na novém místě. Pět jerlínů japonských nyní roste v Sedlci, převislé buky krášlí staré ruzyňské náměstí. Více jak dvě desítky borovic zůstaly na břevnovské pláni, ale na vhodnějším místě. „Část jich nahradila dříve vysazené, ale ukradené nebo uhynulé borovice podél Tomanovy ulice,“ vysvětluje Charvátová. Kam a jak vhodně přeskupit dvaceti javorů a pět dubů vysazených také na pláni poblíž tenisových kurtů určí vnejbližší době projektant, který se podílel na vytváření celého projektu volnočasového areálu. Náklady na pořízení stromů, jejich výsadbu, ale i následnou přesadbu zaplatilo hlavní město.
 K budoucí spolupráci s magistrátem Dana Charvátová dodává, že musí být rozvážnější. „Na případné budoucí výsadby na Ladronce musí být vyhotoven zákres zahradnického projektanta,“ uvedla Charvátová.