Park v Thákurově je uzavřen, minimálně do konce června

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

„Rozhodli jsme s ohledem na nedávné události, kdy došlo kpádu stromů v nedalekých ulicích Nikoly Tesly a Dejvické,“ uvádí dopravy a životního prostředí městské části.

TSK, jako zástupce vlastníka pozemků, kterým je město Praha, čeká na rozhodnutí magistrátu, zda bude smět pokácet 12 lip z aleje rostoucí podél parku. Kácení povolil příslušný odbor Prahy 6, proti rozhodnutí se však odvolalo občanské sdružení Šárecké údolí. Odvolání nyní řeší odbor ochrany prostředí magistrátu.

Podle názoru řady znaleckých posudků renomovaných odborníků stromy přímo ohrožují své okolí a vzhledem kvelkému pohybu osob a vozidel je míra rizika poškození zdraví nebo majetku příliš vysoká. Riziko pádu nelze u osmdesátiletých stromů zcela vyloučit. „Jsme si vědomi akutního nedostatku parkovacích míst v této lokalitě, a proto jsme tento krok velice pečlivě zvažovali. Nicméně zajištění provozní bezpečnosti místa je jednoznačnou prioritou,“ domnívá se vedoucí odboru životního prostředí a dopravy Prahy 6 Dana Charvátová.

Přesný termín, do kdy bude park uzavřený, nelze odhadnout. Park je nyní uzavřen do konce do konce června. Do té doby by mohl magistrát, který má na vyřízení 60 dnů, rozhodnout. „V případě, že se včervnu nerozhodne, požádáme o prodloužení povolení k uzavření parku,“ sdělil tiskový mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Někteří lidé si ovšem z uzavření parku mnoho nedělají a dál posedávají na lavičkách, řidiči posunují zábrany. „To už je na jejich vlastní riziko, porušení zákazu by mělo být záležitostí policie,“ podotkla Dana Charvátová.