Povedený areál Ladronky má další cenu

náhled souboruVeřejnost i politici si v červnu připomenuli 62 let od jedné z prvních justičních vražd komunistického režimu – popravy významného generála a diplomata Heliodora Píky.

Na své dílo mohou být pyšní projektanti atelieru Šafr a Hájek, kteří získali cenu v soutěži Grand Prix Obce architektů v kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba.

Mezinárodní porota kladně hodnotila respektování historického kontextu v návaznosti na existující zástavbu a citlivé vnímání stávající dynamické topografie terénu. „Použití jednoduchých prvků, přístup bez okázalosti nechává vyznít přirozené prostředí areálu. Vložené prostředky byly smysluplně využity,“ píše se vhodnocení poroty.

Ladronka se tak pyšní ziskem těch nejvýznamnějších ocenění: Stavba roku 2006 (ocenění pro stavitele – Podzimek a synové s.r.o. za rekonstrukci usedlosti), Best of Realty 2006 (ocenění pro investora, m. č. Prahu 6) a cenu Grand Prix Obce architektů 2011 (ocenění pro ateliér Šafr a Hájek).
Oceněný projekt zahrnoval nejen rozšíření volnočasového areálu, ale i řešení na jeho propojení podchodem pod Kukulovou ulicí, umístění vyhlídkové plošiny nad skalním zlomem a třešňovým sadem i nápad začlenit pod skalní zlom volejbalová a fotbalová hřiště, využít svahu kumístění míst na sezení a vše propojit sobjektem usedlosti.


Výškový rozdíl v místě skalního zlomu mezi třešňovým sadem a úrovní pláně byl využitý pro vyhlídkovou plošinu, která nabízí výhledy směrem k usedlosti. Vyhlídka se „vznáší" jeden metr nad skalním zlomem a šest metrů nad úrovní třešňového sadu.