Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

V loňských podzimních volbách jste měla slogan: Prosadím na magistrátu parkovací zóny. Ukazuje se, že nešlo o planý slib. Po dohodě zástupců Prahy 6 s magistrátem to vypadá, že občané se rezidentních zón dočkají. Jste spokojená? Jaký proces nyní mohou občané očekávat? Kde v městské části Praha 6 jsou plánovány zóny rezidenčního parkování? Už víte, jak by mohly zóny v Praze 6 fungovat? Co od zavedení parkovacích zón očekáváte?

V loňských podzimních volbách jste měla slogan: Prosadím na magistrátu parkovací zóny. Ukazuje se, že nešlo o planý slib. Po dohodě zástupců Prahy 6 s magistrátem to vypadá, že občané se rezidentních zón dočkají. Jste spokojená?
Jsem ráda, že současné vedení Prahy po tříletém naléhání ze strany radnice uznalo potřebnost parkovacích zón i v největší pražské městské části, tedy v Praze 6. V některých našich lokalitách totiž zatížení parkováním přesáhlo únosnou mez. Značné procento ploch zabírají vozidla řidičů dojíždějících z jiných lokalit, kteří tak obsazují místa určená místním obyvatelům.
Rozhodnutí zavést zóny rezidenčního parkování tedy není motivováno ekonomicky, ale snahou zajistit parkování občanům Prahy 6.

Jaký proces nyní mohou občané očekávat?
Nyní proběhne debata o tom, kde přesně by zóny měly být a jak budou fungovat. Toto dolaďování potrvá asi tři měsíce. Následně by o jejich zavedení hlasovala městská rada a od jejího rozhodnutí potrvá rok do jejich zavedení. Parkovací zóny by tak měly dorazit do Prahy 6 zřejmě příští rok na podzim.

Kde v městské části Praha 6 jsou plánovány zóny rezidenčního parkování?
V tuto chvíli uvažujeme o části Dejvic, Hradčan, Bubenče a Břevnova.

Už víte, jak by mohly zóny v Praze 6 fungovat?
Jejich koncept je jednoduchý, velmi zjednodušeně řečeno, v noci tu zaparkují pouze rezidenti, přes den kdokoliv, kdo si za stání zaplatí. Smíšené zóny však nebudou ve všech ulicích, ale pouze tam, kde rezidenti neobsazují všechna parkovací stání. V ulicích se tak i nadále budou objevovat i klasické modré zóny.

Co od zavedení parkovacích zón očekáváte?
Zóny mají pomoci obyvatelům ulic, ve kterých často nenacházejí volná parkovací stání, protože na jejich místech stojí auta „přespolních“ šoférů. Zóny v Praze 6 by měly přinést i zjednodušený systém platby. Zatímco dnes musí řidiči hledat drobné nebo rozměňovat bankovky v obchodech, příště by mohli za parkování zaplatit i pomocí SMS zprávy.