103 let oslavili dva občané Prahy 6

náhled souboruv Praze 6 žijí dva občané, kteří se od června pyšní úctyhodným věkem 103 let. Jsou jimi Aloisie Faberová a Jiří Linhart.

Oba oslavenci se v červnu 1908 narodili přesně týden od sebe. První se narodila v obci u Kutné Hory 5. června paní Aloisie Faberová, 12. června pak v Bohušovicích u Terezína pan Jiří Linhart. Paní Aloisie v současnosti již dva roky pobývá v Domově sv. Karla Boromejského v Řepích. Paní Faberová přišla s rodinou do Prahy r. 1948 a bydlela v dnešní Václavkově ulici. V roce 1963 se rodina přestěhovala na nám. Interbrigády, kde ještě před dvěma lety paní Fáberová bydlela. Vychovala čtyři syny, většinu života strávila péčí o rodinu a dnes má 23 pravnoučat. Je stále dobré a bystré mysli, výborně komunikuje, jen hůře slyší a těžko se pohybuje. Ale ještě v pětadevádesati prý dokázala doběhnout tramvaj. Na doporučení lékaře si nyní už nedopřává sladká a tučná jídla. Pochutná si však na kapučínu a také dobrém čaji. Paní Aloisie Faberová je nyní s největší pravděpodobností nejstarším šestkovým občanem, neboť je stále hlášena ve svém bubenečském bytě.

Jiří Linhart ze Střešovic je pak nejstarším šestkovým občanem žijícím na území městské části. Od r. 1923 s přestávkami, kdy pracoval v cukrovarech různě po republice, žije ve Střešovicích. Cukrovarnictví bylo jeho celoživotním posláním. Dnes je Jiří Linhart živoucí pamětí tohoto řemesla a jeho slavné éry, kdy se Československo počítalo mezi cukrovarnické velmoci a je držitelem titulu Nejvyšší komoří českého cukrovarnictví.

Žije ve svém domově na Ořechovce a pamatuje, když dnešní Střešovická byla prašnou polní silnicí směrem k Hvězdě. Ve svém úctyhodném věku sice potřebuje stálou péči členů své rodiny, ale neopomine dojít po svých do ZŠ Norbertov ke každým volbám. Pan Linhart je jedním žijících občanů Prahy 6, kteří mají svůj platan v aleji osobností Prahy 6 na evropské třídě.

Jubilanty v jejich domovech navštívili starostka Marie Kousalíková a senátor za část Prahy 6 Petr Bratský, kteří jim popřáli hodně zdraví, sil a elánu do dalších let.

 


Jiří Linhart


Aloisie Faberová