Aby i ostatní měli vašeho psa rádi

náhled souboruV metropoli je k dnešnímu dni registrováno zhruba 85 tisíc psů. Tedy přibližně každý patnáctý Pražan je majitelem čtyřnohého přítele. Ne všichni ale jsou nadšenými pejskaři, ne každý sdílí radost a potěšení ze zvířecích miláčků. Ve většině případů je ale důvodem této „nelibosti“ fakt, že někteří majitelé po svých psech neuklízejí.

Spousta majitelů psů ignoruje tu nejdůležitější zásadu respektu a tolerance k ostatním. Uklidit po svém psovi exkrementy, aby neobtěžovaly ostatní obyvatele. To, že je majitel po svém psovi neuklidí, je přestupkové jednání. Je třeba si ale uvědomit, že aby mohl být majitel za toto jednání potrestán, je nutné, aby ho při tom strážník na místě přistihnul.

„Pokud strážník bude přítomen tomuto jednání, může majiteli psa resp. osobě, která ho venčí uložit blokovou pokutu v maximální výši 1000 Kč. Pokud je pejskař přistižen opakovaně nebo není například ochoten po psovi uklidit, může strážník přestupek oznámit správnímu orgánu, ten má oprávnění uložit pokutu mnohem vyšší,“ upozorňuje Viktor Richter, ředitel strážníků z Prahy 6.

Strážníci–okrskáři z Prahy 6 mají ve svých denních úkolech průběžné kontroly pejskařů. Kontrolují parky, dětská hřiště, místa, kde je vyhláškou volný pohyb psů zakázán. Také dodržení povinnosti mít psa označeného čipem nebo tetováním je součástí jejich kontrol.

Od ledna do května tohoto roku odhalili „šestkoví“ strážníci 83 přestupků, kterých se dopustili majitelé psů znečišťováním veřejného prostranství (neuklizení psích výkalů) a volným pobíháním psa v místech, kde je to zakázáno. V71 případech uložili blokovou pokutu, ve dvanácti případech postačila domluva. To číslo ale není ve skutečnosti tak nízké, když si uvědomíme, že strážník musí přímo u přestupku majitele psa přistihnout, aby ho prokázal. Navíc se strážníci vždy snaží nejdříve majiteli psa „domluvit“, jejich prioritou není hned ukládat sankce.

Povinnosti chovatelů psů (vyplývající z vyhlášek a zákonů)

❍ Povinnost uklízet po svém psovi exkrementy

❍ Zabránit volnému pobíhání psa nebo jeho vstupu tam, kde je to zakázáno, například ve veřejné zeleni, na dětských hřištích nebo v honitbách, pes ale nesmí volně pobíhat také na pozemní komunikaci

❍ Trvale označit psa staršího šesti měsíců mikročipem nebo tetováním a přihlásit ho do evidence chovatelů psů na magistrátu

❍ Přihlásit se místně příslušnému úřadu MČ a platit poplatek za psa

❍ Zajistit, aby pes neobtěžoval ostatní lidi ani jejich psy a nezpůsoboval škody na majetku