Běhali pro školu v Africe

náhled souboruZaběhat si a ještě něco udělat pro dobrou věc? To napadlo žáky ZŠ Bílá, kteří V červnu zorganizovali ve spolupráci se společností Člověk v tísni, o.p.s. charitativní akci Běh pro Afriku.

Na stadionu DDM Kotlářka sešlo více než 120 dětí a učitelů, kteří byli připraveni na novou školu v etiopské vesnici Umbulo Dikkichcha vyběhat co nejvíce. Každý žák dostal předem sponzorský list a sháněl sponzory, kteří mu podpisem stvrdili přislíbenou částku za jedno uběhnuté kolečko (400 m). Poté obdrželi startovní číslo, na které se jim postupně zaznamenávala uběhnutá kola.

Nejčastěji naše běžce podpořili rodiče či známí, ale našli se i odvážnější, kteří oslovili i menší či větší firmy. Nejúspěšnější byl Tomáš Kočiš z 6. A, kterému se díky 3 firmám, bratrovi a několika příbuzným a známým podařilo získat příslib 535 Kč za jedno uběhnuté kolo. Podařilo se mu uběhnout 28 koleček tedy celkem 11,2 km a tak na školu v Africe odevzdal 14980 Kč. Nejvytrvalejší běžci uběhli více než 15 km, Oskar Blaha ze 7. B uběhl celkem 39 kol, jen o kolo méně měl Marek Vidim ze 4. B. Z děvčat uběhla nejvíce žákyně 6. A Harriet Marshall (11 km). Ani učitelé se nenechali zahanbit, sehnali sponzory – kolegy, žáky i vedení školy, a celkem dvanáct jich vyběhalo přes 5000 Kč. „Na účet Člověka vtísni jsme na novou školu v etiopské vesnici Umbulo Dikkichcha poslali neuvěřitelných 80 695 korun,“ sdělila ředitelka školy Maja Bihelerová.