Divadlo v angličtině utužuje znalosti jazyka

náhled souboruTřetí ročník divadelní soutěže v angličtině pro žáky devátých tříd šestkových základních škol se konal v červnu v hotelu Pyramida. Zúčastnily se všechny školy mimo jediné, jejíž žáci byly právě na zahraničním studijním pobytu v Anglii.

Právě divadelní jazyková soutěž Open World je jakousi ozdobou grantového programu Otevřený svět, který podporuje výuku cizích jazyků a zejména angličtiny ve školách. Díky finanční podpoře Letiště Praha může městská část dotovat žákům až 90% nákladů na dopravu na školní jazykové pobyty.

Jak se děti s cizími jazyky sžívají, pak prezentují na divadelním pódiu. Hodnotí je přísná porota složená ze zástupců městské části a Letiště Praha, nekompromisní předsedkyní poroty je významný host Eliška Hašek Coolidge, zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů. Ta předala Cenu poroty za nejlepší angličtinu žákům ze ZŠ Petřiny-jih, o jejichž vystoupení prohlásila, že bylo z hlediska angličtiny téměř dokonalé. Cenu za kreativitu si odnesli žáci ze ZŠ Marjánka, cenu diváků a za umělecký dojem získala ZŠ Petřiny-sever, jejíž žáci obohatili vystoupení v angličtině tancem. Hlavní cenu poroty z rukou starostky Kousalíkové převzala ZŠ Emy Destinnové. Vítězné vystoupení bylo založeno na komediálně zpracovaných hrátkách se slovy a anglické fonetice s využitím jazykolamů z novely G. B. Shawa Pygmalion a hudby z muzikálu My fair Lady. V zaplněném sálu Pyramidy vládla celé odpoledne přátelská, ale soutěžní atmosféra. Bylo jasné, že vystupujícím na dobrém výsledku opravdu záleží.

ZŠ Marjánka také v červnu pořádala další celostátní setkání věnované vyučování cizích jazyků prostřednictvím divadla a dramatické výchovy Divadlo jazyků. Součástí projektu je divadelní přehlídka školních představení a konference pro učitele. Přehlídka se konala díky pomoci Prahy 6, která na pořádání poskytla 300 tisíc korun.

Účelem divadelního festivalu je setkání podobně zaměřených škol, učitelů a žáků, vzájemná inspirace a zpětná vazba. V neposlední řadě i posílení kvality jazykové výuky, protože využívání divadla a dramatické výchovy v jazykové výuce se stává stále rozšířenějším. ZŠ Marjánka jako organizátor akce tento způsob výuky úspěšně podporuje.