Kam s dětmi o prázdninách? Otevřeny jsou školky, pro školáky školní hřiště

náhled souboruPraha 6 i v létě otevírá některé mateřské školy, aby zajistila letní provoz pro ty rodiče, kteří nemají možnost se o děti postarat o prázdninách.

Každý týden měla být otevřena vždy jedna mateřská škola, a to s ohledem na plánované opravy, čerpání dovolených a pravidelnou údržbu školek. Vzhledem k většímu zájmu ale Praha 6 posílila prázdninový provoz o další školky v termínech, kdy o umístění žádalo více rodičů.

V letošním roce registrují mateřské školy během léta 500 přihlášek, což je o sto více než vloni. „Mnozí z těch, kteří děti na jednotlivé termíny přihlásí, ale své plány dovolených časem mění. Řada dětí přihlášených na konkrétní termín pak nenastoupí,“ říká radní pro školství Ondřej Balatka s tím, že nabízená kapacita je dostatečná. „Například vloni nastoupilo do školek o sto dětí méně, než se původně přihlásilo,“ dodává radní. Zároveň připomíná, že pobyt dítěte ve školce o letních prázdninách by měl být spíše výjimečný, pouze pro dobu, po kterou dítě nemůže trávit léto s rodinou. Některé městské části například školky v létě vůbec neotvírají.

Do školek mohly rodiče děti hlásit během jara, v tuto chvíli jsou zápisy uzavřeny. „Pokud rodiče budou potřebovat dítě naléhavě během prázdnin umístit do školky, lze se vždy dohodnout v příslušném termínu s ředitelkou dané školky, včetně těch dodatečně otevřených,“ sdělil Balatka.

Pro příští rok Praha 6 plánuje změnu systému zápisů do letního provozu, a to elektronickou formu, aby se celý proces zjednodušil. Pro předškolní děti organizují jednotlivé školky také příměstské tábory. Jejich nabídka je na webu jakdoskolky.cz, informace poskytuje i odbor školství úřadu městské části.

Starší děti, které zůstávají během prázdnin v Praze, se mohou zabavit na hřištích škol, která zůstávají pro děti otevřena ve stanovených časech a jsou zdarma. Dopravní hřiště na Vypichu je pro veřejnost otevřeno celé prázdniny každý den od 9 do 20 hodin. 

Sportoviště při ZŠ během prázdnin

ZŠ TGM: denně od 14 do 19 hodin.

ZŠ Na Dlouhém lánu: denně od 9 do 21 hodin. Školní tělocvična pouze po dohodě se školníkem.

ZŠ Pod Marjánkou: denně od 10 do 20 hod. Možnost pronájmu za 200,-Kč na hodinu.

ZŠ Červený vrch: každý všední den od 8 hodin do 16 hodin. V sobotu a v neděli zavřené.

ZŠ Dědina: od 16 do 18 hod. po osobní dohodě se správcem. V prvních čtrnácti dnech v červenci na hřišti letní tábor pro děti.

ZŠ a MŠ Hanspaulka: hřiště bude otevřeno v druhé polovině srpna od 8 do 18 hodin.

ZŠ J. A. Komenského: červenec mimo provoz, srpen od 8 do 16 hod.

ZŠ Marjánka: všední dny od 10 do 14 hodin.

ZŠ Petřiny-sever: ve všední dny 8–20 hod., ve dnech volna 9–20 hod. Možnost pronájmu180,- Kč za hodinu.

ZŠ a MŠ nám. Interbrigády: Po, Út a St každý týden od 15 do 20 hodin, zdarma žáci a studenti do 18 let.

ZŠ Petřiny-jih: červenec uzavřeno, srpen 14–20 hod., možnost pronájmu 250,- za hodinu.

Klub Šestka při DDM:
7.–8. 7.            čt a pá  10–16 hod.
15.–19. 8.        po–pá  10–16 hod.
22.–26. 8.        po–pá  10–16 hod.
29.–31. 8.        po–st   10–16 hod.