Na Puškinově náměstí by mohla stát básníkova socha

náhled souboruBude na Puškinově náměstí stát socha ruského romantického básníka a dramatika A. S. Puškina? Bude záležet také na tom, co si o tom soudí lidé žijící v bezprostředním okolí.

Sochu světoznámého literáta Puškina nabídla Praze 6 Ruská kulturní nadace. Zároveň požádala o umístění této sochy na Puškinově náměstí v Bubenči. Třímetrová bronzová socha by měla být umístěna v horním cípu parku.

Ještě dříve, než se radnice k žádosti vyjádří, požádala o názor rezidenty v okolních ulicích. V anketě se dotazovala, zda lidé povařují Puškinovo náměstí za vhodnou lokalitu k umístění sochy a zda je navržená podoba sochy pro ně přijatelná. „Teprve podle odpovědí místních obyvatel zformuluje městská část stanovisko jako odpověď ruské straně,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. V době uzávěrky časopisu výsledek ankety ještě nebyl známý.

Autorem návrhu sochy A. S. Puškina, která by měla být umístěna na náměstí v Praze 6, je gruzínský sochař Georgy Frangulyan. Mezi jeho dosud realizovaná díla patří např. bronzová jezdecká socha Petra Velikého v Petrohradu, socha A. S. Puškina v Bruselu nebo Gondola v Benátkách.