Pohár Prahy 6 má po letech nového vládce

náhled souboruRekordních pět tisíc dětí základních škol prahy 6 se zúčastnilo letošního devátého ročníku Poháru Prahy 6, který sestává z celoročního seriálu sportovních soutěží.

Letošním celkovým vítězem se stala ZŠ Emy Destinnové, která tak ukončila několikaletou nadvládu základní školy Petřiny-jih a prvenství vybojovala i díky rekordnímu součtu dosažených bodů. „Těší nás, že kromě úspěchů, které získáváme v oblasti výuky cizích jazyků, se škola může pochlubit i nadanými sportovci,“ řekl ředitel školy Ota Bažant.

Žáci nejlepších pěti škol převzali V červnu na radnici medaile spolu s diplomy, poháry a cenami.

Školáci během roku soutěžili ve 29 sportovních odvětvích. Mezi nejpočetněji zastoupené soutěže patřila atletika a míčové hry včetně oblíbeného florbalu a fotbalu. Děti lákaly ale i sporty jako plavání, orientační běh nebo šachy. Nově byla zařazena do letošního poháru soutěž Hanspaulská laťka ve skoku vysokém, která má již tradici na ZŠ Hanspaulka.

Pohár Prahy 6, který financuje městská část, každoročně organizuje Dům dětí a mládeže. Většina soutěží se koná na sportovištích škol Prahy 6, jejichž učitelé se podílejí na pořádání soutěží. Nohejbal, volejbal, stolní tenis, soutěž ve šplhu se konaly v Centru sportu na ZŠ Dědina. Oblíbené florbalové turnaje a turnaje ve vybíjené, soutěže dovednosti na in-line bruslích a přetah lanem probíhaly na ZŠ Na Dlouhém lánu. Soutěže v aerobiku a turnaje v basketbalu mají podporu ZŠ Petřiny-jih. Tradicí se staly přespolní běhy určené mladým sportovcům – Běh okolo Džbánu, kde hlavním spolupořadatelem je FTVS Praha a běh v Nebušicích za podpory ZŠ Nebušice. Letošních přespoláků se zúčastnilo rekordních 350 běžců. Na hřištích AC Sparta Praha při ZŠ Marjánka se uskutečnil již 14. ročník turnaje v minifotbalu. Atletický čtyřboj, Atletický trojboj a Pohár Rozhlasu mají svou tradici na Stadionu mládeže Na Kotlářce. 

Celkové pořadí 9. Poháru Prahy 6

1. ZŠ Emy Destinnové (poprvé vhistorii Poháru Prahy 6)         219 bodů

2. ZŠ Petřiny-jih          208 bodů

3. ZŠ Dědina   133 bodů

4. ZŠ Bílá        101 bodů

5. ZŠ Červený vrch      97 bodů 


Pět nejlepších škol převzalo na radnici medaile a ceny od starostky Marie Kousalíkové, radního pro školství Ondřeje Balatky a ředitele DDM v Praze 6 Petra Ryneše. Na snímku zástupci vítězné ZŠ Emy Destinnové.