Poznávejte cizí kraje

náhled souboruZážitky ze vzdálených zemí, do kterých se už asi nepodívají, zažívají každý měsíc senioři v rámci cestovatelských besed v komunitním centru ve Šlejnické.

Během roku se vypravili prostřednictvím diapozitivů a fotografií do Portugalska, Afriky, jihovýchodní Asie, Mexika i New Yorku nebo do Nepálu. Při tom ochutnali i místní speciality, kapku portského vína, prohlédli si typické suvenýry, poslechli hudbu.

„Městská část Praha 6 prostřednictvím Pečovatelské služby Prahy 6 spolupracuje se společností Home Senior, která besedy organizuje od založení komunitního centra,“ vysvětluje vedoucí odboru sociálních věcí Jitka Kocherová. Přednášky, které mají u veřejnosti velký ohlas a jsou hojně navštěvovány, pořádá společnost pro Prahu 6 zdarma.

Home Senior ale nejsou jen cestovatelská odpoledne, která se pravidelně konají v Domově s pečovatelskou službou, ale především péče o seniory s lidským přístupem. Mladý kolektiv, který tvoří především studentky a studenti, seniorům pomáhá s každodenními starostmi (stravování, hygiena), úklidem domácnosti, mytím oken, odvozem k lékaři, nebo na úřad, péčí o tělo (masáže, kadeřník, pedikúra) i o zahrádku, nebo procházkami na čerstvém vzduchu. Již nyní využívá služby Home Senior více než desítka babiček a dědečků v Praze 6. „Obrací se na nás i mladí dospělí lidé, kteří chtějí pro své rodiče to nejlepší, avšak nemají čas každý den,“ říká Martin Podařil, ředitel společnosti.

Služby lze domluvit na bezplatné telefonické lince 800888014. Pracovník Home Senior je schopný přijet do 3 hodin od zavolání. Další možností je využití formuláře na stránkách www.homesenior.cz.