Praha 6 chce parkovací zóny, magistrát konečně souhlasí

Praha 6 prosazuje zóny placeného stání na území městské části několik let. Po dlouhém čekání souhlasí s jejich zavedením i radní hlavního města, které jejich zavedení schvalují.

Zástupci městské části se na jednání s magistrátem dohodli, že zóny v Praze 6 budou. „Jsem ráda, že současné vedení Prahy po tříletém naléhání ze strany radnice uznalo potřebnost parkovacích zón i v Praze 6,“ komentovala posun v problematice parkování starostka Marie Kousalíková. „Teď začne debata o tom, kde přesně by zóny měly být a jak budou fungovat. Každopádně povede k zavedení zón na území městských částí," řekl náměstek primátora pro dopravu Karel Březina. K Praze 6 se přidá ještě Praha 5 a Jarov v Praze 3. Pokud zóny schválí pražská rada, do jejich zavedení to potrvá zhruba rok. Místostarosta Jan Záruba, který má v Praze 6 na starosti dopravu, se domnívá, že jednání budou trvat zhruba do konce tohoto roku. „Jsou to jednání o technických parametrech zavedení zón. Jinak Praha 6 požaduje zavedení zón tak, jak je ve svém usnesení schválilo zastupitelstvo Prahy 6 v prosinci 2008,“ říká.

Praha 6 si hodlá prosadit systém smíšených modrých zón. To znamená, že v noci bude místo rezervováno pro rezidenty, přes den by na některých místech v modré zóně mohli parkovat i návštěvníci po zaplacení poplatku v automatu. Oranžové zóny budou sloužit ke krátkodobému parkování na 2 hodiny, na zelené zóně bude možné za poplatek parkovat až 6 hodin. „Systém je plánován pouze v extrémně zatížených lokalitách,“ uvedl Záruba. Jde o části Dejvic, Hradčan, Bubenče a Břevnova, kde značné procento ploch zabírají vozidla řidičů dojíždějících z jiných lokalit, kteří tak obsazují místa určená místním obyvatelům. Před dvěma lety se pro zavedení zón placeného stání v průzkumu veřejného mínění vyslovila i více jak polovina občanů Prahy 6.

Podle Záruby bude mít po zavedení zón městská část možnost reagovat na aktuální situaci s ohledem na prodloužení trasy metra nebo dostavbu městského okruhu. Parkovací karta, jejíž cenu určuje magistrát, by měla stát 700 korun. Senioři nad 65 let zaplatí polovinu. Možnost kartu využívat budou mít všichni občané s trvalým bydlištěm v Praze 6. Kartu pro vůz získá i šestkový rezident, který doloží, že vůz přidělený zaměstnavatelem využívá i k soukromým účelům.