Škola Petřiny-sever oslavila padesátku

náhled souboruVelkolepou zahradní slavnost uspořádala ke konci roku ZŠ Petřiny-sever ke svým padesátinám. Sešli se na ní rodiče, absolventi školy, bývalí zaměstnanci a hosté z radnice, kteří sledovali vystoupení dětí ze všech tříd.

Celá slavnost se nesla ve znamení 50. výročí školy. 29. srpna roku 1961 se poprvé slavnostně otevřely prostory nové petřinské školy. Na devět stovek dětí z tehdy mladého sídliště zaplnilo 28 tříd. Ve škole se v prvních letech učilo na směny a ve třídách se učilo až 40 žáků. Pro srovnání dnes školu navštěvuje 448 dětí ve 20 třídách. Za 50let prošlo proměnou zaměření školy, výuka, způsoby práce s dětmi, celkový duch školy. Díky generální rekonstrukci financované Prahou 6 se změnil se její vnější i vnitřní vzhled, i když některá zákoutí určitě v pamětnících vyvolají vzpomínky. Dnes škola dětem nabízí na prvním stupni program Začít spolu a od 6. tříd výtvarné zaměření. Začít spolu i rozšířená výuka výtvarné výchovy a uměleckých řemesel jsou nosnými programy školy.

Na letošní květnovou slavnost dorazilo více než 600 návštěvníků. Nechybělo tradiční loučení žáků 9. tříd a vítání budoucích prvňáčků, které je dojemným okamžikem i pro diváky. Na pódiu diváci přivítali starostku Marii Kousalíkovou, radního pro školství Ondřeje Balatku a herečku Gabrielu Vránovou – představitelku paní učitelky Hajské ze seriálu My všichni školou povinní, který se ve škole natáčel v80. letech. Na své působení ve funkci ředitelky školy mile zavzpomínala předposlední ředitelka Helena Pekařová. Diváci zhlédli bohatý program akademie. Následovala aukce obrazů z tvorby mladých výtvarníků a dvě poetické módní přehlídky, kterým vévodil především lehký snový materiál, slova básníka a podmanivá hudba.

Program oslav pokračuje i po prázdninách. Vedení školy zve všechny zájemce, absolventy, bývalé zaměstnance, rodiče a žáky 20. září od 9 do16 hod. na Den otevřených dveří. Škola bude otevřena pro všechny, kteří budou mít zájem nahlédnout do jejího života i historie. Vystaveny budou školní kroniky, fotografie, práce dětí, chystá se promítání filmů o škole.