Umělecká škola opravuje zahradu pro koncerty

náhled souboruZákladní umělecká škola Charlotty Masarykové strávila v novém sídle ve vile v Půlkruhové ulici první rok, který se nesl ve znamení půl století od založení. Škola má nové logo, vlastní znělku a chystá se na rekonstrukci zahrady. Pokud vše půjde podle plánu, již v září by ji chtěla slavnostně otevřít.

„Chceme ze zahrady vybudovat zázemí pro děti a rodiče, kteří tu na děti čekají. V zahradě vznikne přírodní amfiteátr, který by měl škole sloužit pro pořádání koncertů pod otevřeným nebem,“ říká ředitel školy Miloslav Klaus.

Podium proto bude vybaveno osvětlením, možností ozvučení a akustickými stěnami. Koncerty bude moct sledovat až osmdesát diváků. Celková revitalizace zahrady bude citlivá. „Až na jeden starý strom, který bude nahrazen novým javorem, se obejde bez kácení. Zahrada se pročistí od náletové zeleně, provedeme kultivaci stromů, vysadíme živý plot, kolem domu povede cesta,“ popisuje Klaus. Projekt je schválen hlavním městem, které na něj uvolnilo peníze. „Výsledná cena vyplyne z výběrového řízení, rekonstrukci bychom chtěli pořídit do dvou milionů korun,“ říká ředitel.

Vila i pozemek v Půlkruhové ulici, kde se nachází sídlo školy a některé učebny, patří hlavnímu městu. Vloni se rekonstruovala budova poté, co se umělecká škola musela vystěhovat z Veleslavínské ulice. Rekonstrukcí prošla i speciální škola Vokovická, kde ZUŠ Masarykové využívá učebny ve 2. patře a koncertní sál s podiem.

Školní rok poznamenaný oslavami 50letého výročí umělecké školy uzavřeli žáci a pedagogové závěrečným koncertem Velkého žákovského orchestru i sólistů v sále Martinů v Lichtenštejnském paláci. Zde představili i novou znělku, kterou složil a škole věnoval Pavel Drešer. K poslechu je na stránkách školy zusmasaryk.cz. K padesáti letům škola vytvořila svoje logo, na kterém je právě její nové sídlo, vila ve Vokovicích.