Úspěšní žáci vyhrávají soutěže i pomáhají druhým

náhled souboruNejlepší a nejúspěšnější žáci základních škol z Prahy 6 si dali dostaveníčko v Písecké bráně. Pozvali je tam zástupci radnice, aby ocenili nejen jejich práci ve škole, ale i to, jak školu a současně městskou část příkladně reprezentují.

„Na rozdíl od naší generace máte možnost něco dokázat, umět a být nejlepší. Je to o práci, talentu a námaze, která je pak zúčtována,“ ocenila čtyřiatřicet dětí starostka Marie Kousalíková při již třetím setkání Úspěšných žáků. Nezapomněla zmínit ani obětavé rodiče a dobře pracující pedagogy, kteří k dobrým výsledkům talentovaných dětí přispívají.

Žáci ocenění získali za vynikající reprezentaci škol v jazykových i vědeckých olympiádách, recitačních i výtvarných soutěžích, sportovních turnajích i za účast v mezinárodních projektech. „Každoročně se snažíme vyzdvihnout ty žáky, kteří chtějí a dokáží udělat něco víc, než je jejich povinnost,“ řekl radní pro školství Ondřej Balatka. Motivací pro ostatní může být i to, že radnice se snaží poukázat i na slušné a příkladné chování. Za to ocenila například Martina Tomla a Jiřího Vokouna ze ZŠ Marjánka. Hendikepovanou Gabrielu Kopalovou ze školy Červený vrch všichni obdivovali za vůli překonávat nesnadné překážky a ocenili její kladný přístup k životu.

Stejně jako vloni se mezi oceněnými našli i děti, které dokáží pomoci ostatním. Alžběta Čermáková a Štěpánka Prchalová z Norbertova poskytly první pomoc zraněnému a přivolaly záchranku, Šimon Zima z Hanspaulky dlouhodobě pomáhá zdravotně oslabeným spolužákům.

Žáky na ocenění Úspěšný žák nominovali ředitelé jednotlivých škol. K pamětnímu diplomu dostali i poukázku na nákup potřeb do školy. 


Handicapovaná Gabriela Kopalová ze ZŠ Červený vrch se stala úspěšným žákem za svoji schopnost překonávat nesnadné překážky.